Napról-napra csökken a lengyeleknek járó uniós pénz

Napról-napra csökken a lengyeleknek járó uniós pénz

2021. június 14-i kép a lengyelországi Turów szénbányájáról. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozatosan apadnak a Lengyelországot megillető uniós források az Európai Bíróság hétfői döntése óta. Naponta ugyanis félmillió euróval kevesebb illeti meg a lengyeleket, mert nem tettek eleget az Európai Bíróság május 21-i döntésének. Ha Varsó nem fizet, Brüsszel levonja a pénzt az uniós alapokból.

Az uniós bírói testület úgy döntött, hogy a Turów-i lignitbányát be kell zárni. Az eljárást a cseh kormány indítványozta, mert álláspontjuk szerint a cseh-lengyel határon lévő bánya működési engedélyének meghosszabbítása során nem végezték el a szükséges hatástanulmányokat.

Ebből bírósági ügy lett, a bíróság azonban – ugyancsak cseh kérésre – májusban úgy döntött, hogy a bányát a környezeti kockázatok tisztázatlansága miatt azonnal be kell zárni. Mivel ennek nem tettek eleget, a bíróság elrendelte, hogy május 21-ig visszamenőleg és egészen addig, amíg be nem zárják a bányát, a lengyeleknek naponta 500 ezer eurós, azaz 180 millió forintos kötbért kell fizetni. Ez az összeg mára meghaladta a 62 millió eurót.

Az Európai Bizottság szóvivője, Viviane Loonela megerősítette, amennyiben a lengyel kormány nem fizet, akkor a büntetést le lehet vonni az uniós támogatásokból. Ezt meg lehetne tenni a helyreállítási alap költségvetéséből – ezt azonban még nem hagyta jóvá a bizottság, vagyis ez a pénz még nem áll rendelkezésre. Így a hétéves költségvetés összegét csökkentheti a bírsággal az Európai Bizottság.

A kötbért akkor is meg kell fizetni, ha az alapügyben – tehát a bánya működési engedélyének meghosszabbítása kapcsán – a bíróság a lengyelek javára döntene.

A lengyel kormány jelezte, hogy nem akarják kifizetni a büntetést, erre az esetre marad Brüsszelnek az a lehetőség, hogy akkor egyéb uniós forrásokból vonják le a pénzt. Ehhez már nem szükséges bírósági döntés, de ha ilyen lépésre szánja el magát az Európai Bizottság, akkor azt a határozatot bírói úton meg lehet támadni. Az viszont már a bíróságon múlik, hogy az ügy elbírálásáig felfüggesztik-e a pénzlevonást. Mindenesetre ez az ügy precedenst teremthet, mert még nem volt arra példa, hogy egy tagállam megtagadta volna a fizetési kötelezettségét és emiatt a neki járó összegeket kellett volna csökkenteni.