Navracsics Tibor nem tud az uniós források zárolásának feloldásáról

Navracsics Tibor nem tud az uniós források zárolásának feloldásáról

Navracsics Tibor (Forrás: Navracsics Tibor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a sajtóból értesült róla Navracsics Tibor, hogy az Európai Bizottság feloldhatja a zárolt uniós források egy részét. A hírek szerint ezért cserébe a kormánynak támogatnia kellene, hogy Ukrajna további támogatást kapjon az EU-tól, erről azonban a magyar kormány még nem is tárgyalt.

Az Európai Unió tavaly decemberben döntött arról, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg a kormány nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit. A Financial Times keddi cikke szerint azonban az Európai Bizottság hajlandó feloldani egy rész zárolását, ha az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez. Összesen 66 milliárd euróval növelnék meg az EU költségvetését kifejezetten Ukrajna támogatása miatt, ezt azonban Orbán Viktor és a magyar kormány ellenzi, a lap szerint az Ukrajnának adott támogatás kifejezetten zsarolási potenciál Orbán Viktor eszköztárában.

Navracsics Tibor, az uniós tárgyalásokért is felelős területfejlesztési miniszternek is csak sajtóhírek állnak rendelkezésére arról, hogy az Európai Bizottság hajlandónak látszik feloldani a Magyarországnak szánt források egy részének felfüggesztését. – A sajtóhírek megerősítik az eddigi optimizmusunkat, és abban bízom, hogy az év végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal a Magyarországnak járó források lehívásáról – jelentette ki a cikkek megjelenése után összehívott sajtótájékoztatón. Várják a hivatalos megerősítést, eközben a kormány a testület legutóbbi kérdéseit teljes részletességgel meg is válaszolja. Ezek a kérdések egyébként jórészt technikai jellegűek. – Mondhatnám, hogy már hagyományosan a sajtóból értesülünk az Európai Bizottság álláspontjáról, hivatalos álláspontot nem kaptunk – jelentette ki.

A miniszter egyébként nem hiszi az uniós forrásoknak köze lenne Ukrajna támogatásához, szavai szerint a politikai csomagügyek általában nem így szoktak zajlani, ugyanakkor lehet, hogy időben párhuzamosan folyik a tárgyalássorozat. Azt is jelezte, hogy a kormány még nem tárgyalt arról, hogy készek-e hozzájárulni, hogy az Európai Unió pénzügyileg támogassa Ukrajnát.

Navracsics Tibor elmondása szerint három operatív program, a TOP; a KEHOP és IKOP esetében 55 százalékos felfüggesztés van még érvényben. Ezek esetében a forráskeret 45 százaléka nyílhat meg. A TOP esetében ez nagyjából 2000 milliárd forintot jelenthetne, a KEHOP és az IKOP pedig 1500 milliárdot jelenthetne. A többi operatív programnál viszont a forrás száz százaléka lehívható lenne. Ezen források megnyitása után haladéktalanul folytatódnak a tárgyalások a többi felfüggesztett forrás hozzáférése érdekében. Ha a források megérkeznek, lesz pedagógusbéremelés, mivel az az emberi erőforrás operatív programban van ütemezve.