Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta az MTI beszámolója szerint Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt. A tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti, ha pedig a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy „megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék”.

Arról is beszélt, hogy már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amelyen 1980-ban állt.

Mit ismert, az EU azt szeretné elérni, hogy betiltsák az orosz kőolaj vásárlását hat hónapon belül a tagállamok között, jövő év január elejéig pedig a finomított kőolaj-termékekét is. Ugyanakkor Magyarország és Szlovákia 2024 végéig mentességet kapna ez alól, miután erősen függenek az orosz olajtól. Orbán Viktor már korábban egyértelművé tette, hogy nem támogatja a kormány a terveket, mert az egy „atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra”. Korábban egyébként Katarina Barley (SPD), az Európai Parlament alelnöke is arról beszélt, hogy az uniós tagállamoknak Magyarország nélkül kellene az olajembargót kezdeményeznie.