Néppárti szóvivő: egy napon kiderül, mivel zsarolják Orbánt

Néppárti szóvivő: egy napon kiderül, mivel zsarolják Orbánt

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti megbeszélése Moszkvában 2018. szeptember 18-án (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán azt a Kirillt védi az EU-s szankcióktól, aki kiáll azok mellett a háborús bűnök mellett, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök rendel el Ukrajnában. Szégyellje magát! Egy napon kiderül majd, mivel bírják rá az együttműködésre az oroszok. Micsoda szégyen ez a szabadságszerető Magyarország számára! – írta Michael Gahler, az Európai Néppárt külügyi szóvivője a Twitteren, miután kiderült, hogy a pátriárka érdekében vétózni akarja a magyar kormány az uniós szankciós csomagot.

A posztot a Fidesz egykori és a KDNP jelenlegi uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt hivatalos csatornáján is megosztották.

Szerdán reggel kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába öntenie a szankciós csomagot, de sajtóhírek szerint ekkor jelezte a magyar nagykövet, hogy nem tartja elfogadhatónak, hogy Kirill rajta van a listán. A tárgyalás emiatt félbeszakadt.

Kirill Putyin feltétlen híve, ezért fagyasztották volna be a vagyonát. A magyar kormány már korábban jelezte, hogy nem járul hozzá a pátriárka büntetéséhez. Bár úgy tűnt, hogy az uniós kormányfők pár napja már megállapodtak a szankciókról, így arról, hogy többek között Magyarország felmentést kap egyelőre az olajembargó alól, akkor nem került szóba ez a téma.

Mint korábban megírtuk, a Moscow News 2006-os írása szerint Kirilll személyes vagyona, melyet részben a patriarchátus segélyszervezetén keresztüli adómentes dohánykereskedelemből szerzett, mintegy 4 milliárd dollárra rúg. A Novaja Gazeta gyűjtése szerint Svájcban, Ausztriában és Olaszországban tart fenn bankszámlákat, így az esetleges EU-s számlabefagyasztás érzékenyen érintené. A híres Putyin-rezidencia szomszédságában, a Fekete-tenger parti üdülővárosban, Gelendzsikben egy 1 milliárd dollárt érő palotával rendelkezik, és Kirill egy 1,5 millió dollárt érő jacht fedélzetén fotózták le.

(444)