Néppárti vezetőkkel is tárgyal Márki-Zay Péter Brüsszelben

Néppárti vezetőkkel is tárgyal Márki-Zay Péter Brüsszelben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay a jövő héten Manfred Weber frakcióvezetővel, később pedig Donald Tusk néppárti elnökkel is egyeztet majd – tudta meg az Euronews.

AZ Euronews több forrása is beszámolt arról, hogy Márki-Zay Péter sikeréről beszélt az ellenzéki előválasztást követő brüsszeli néppárti frakcióülésen Manfred Weber frakcióvezető. Weber a zárt ülésen kifejtette, hogy érdekesnek találja azt, hogy egy magát konzervatív-kereszténydemokrata politikusnak tartó jelölt nyerte az előválasztást. A néppárti csoport szóvivője, Pedro Lopez de Pablo is hasonlóan nyilatkozott. Az Euronews kérdésére azt válaszolta, Weber beszélt Márki-Zay megválasztásáról és a politikai hátteréről is a frakcióülésen. „Ő általában így tesz, ha áttekinti a tagállamokban említésre méltó politikai eseményeket a képviselők számára” – írta Pedro Lopez de Pablo. A szóvivő hozzátette, nem tud arról, hogy Weber és Márki-Zay beszéltek-e már egymással, illetve találkoznak-e a közeljövőben.

Az Euronews információi szerint a személyes kapcsolatfelvétel már a jövő héten megtörténhet, Márki-Zay Péter brüsszeli útján ugyanis találkozót szerveznek Manfred Weberrel is. Ezt Kész Zoltán, Márki-Zay Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa közölte az Euronews érdeklődésére, hozzátette, hogy később Donald Tusk is fogadja majd az ellenzék közös jelöltjét. Kész Zoltán azonban a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Európai Néppárt lehetséges jövőbeli viszonyáról szóló kérdést elhárította, azt mondta, erről Márki-Zay Pétert kell majd megkérdezni Brüsszelben. Az ellenzéki jelölt több frakcióvezetővel, illetve uniós biztosokkal is találkozik majd a jövő héten.

A 444 korábban arról írt, hogy Márki-Zay három napos brüsszeli útján találkozik majd az Európai Parlament és az Európai Bizottság több vezető tisztviselőjével, frakcióvezetők és biztosok is fogadják majd. Tervezett programja alapján nemcsak a szocialista, zöld és liberális, hanem néppárti, illetve a jobbközép oldalhoz közel álló szakértők és szervezetek is jelezték, hogy szívesen találkoznának vele.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyébként Emmanuel Macron francia elnök pártjának, a La République En Marche! európai parlamenti képviselőivel tárgyalt szerdán Budapesten.