Népszava: 8 milliárd forintos gyorssegélyt kaphat Brüsszeltől Magyarország

Népszava: 8 milliárd forintos gyorssegélyt kaphat Brüsszeltől Magyarország

Ukrajnából érkezett menekülteket regisztrálnak a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban 2022. április 22-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta Ukrajnából hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására – értesült a Népszava

A lap szerint a hivatalos hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket többek közt élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat.

A gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

A gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

Az EB egyébként ezen a héten 248 millió euró szétosztásáról döntött a belügyi alapból, amit annak az öt tagállamnak továbbítanak, amelyet a háború első időszakában a leginkább sújtottak a háború következményei, hosszú határszakaszuk van Ukrajnával és a legtöbb menekültet fogadták be. Így a Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik.

Magyarországra csütörtökön több mint 14 ezren érkeztek Ukrajnából. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az ukrán-magyar határszakaszon 5702 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5352-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.