Népszava: Az EP aggódik a soros magyar uniós elnökség miatt

Népszava: Az EP aggódik a soros magyar uniós elnökség miatt

A kormány bombás plakátjai Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkérdőjelezi az Európai Parlament friss tervezete, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez – értesült a Népszava. Információik szerint a dokumentum az EP június 1-jei plenáris ülésén kerülhet napirendre.

A dokumentum még nem végleges szövege bírálja a piacon a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait. Elítéli emellett a kormány EU-ellenes kampányait. Megjegyzi azt is, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon, a példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását. Egyúttal felszólítja az Európai Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, „másként a parlament fog közbeavatkozni”. 

Magyarország a jövő júliustól hat hónapon át látja el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.