Népszava: Brüsszeli források szerint megmenthetőek az Erasmus-pénzek

Népszava: Brüsszeli források szerint megmenthetőek az Erasmus-pénzek

Hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetemen Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a nyár elejéig rendeződik Brüsszel és Budapest vitája, akkor az alapítványi egyetemek nem esnének el a jövőben sem az Erasmus programokra adott uniós forrásoktól – értesült brüsszeli forrásokból a Népszava.

A 21 érintett felsőoktatási intézmény pályázhat a most kiírt vagy ezután induló Erasmus+ programokban való részvételre, de Brüsszelben addig nem írnak alá velük szerződést, amíg a magyarországi hatóságok meg nem szüntetik a pénzügyi szankcióhoz vezető okokat. Ha a kormány gyorsan cselekedne, és ennek nyomán a támogatást felfüggesztő EU Tanács is kedvező döntést hozna, akkor elkerülhetővé válna, hogy ezek az egyetemek kimaradjanak az oktatási csereprogramok bőkezű EU-s támogatásából – értesült a Népszava.

Egyelőre nem világos, hogy az Európai Bizottság pontosan milyen intézkedéseket vár el az Orbán-kormánytól a helyzet megoldása érdekében. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: a kormány reméli, hogy csak félreértésről van szó, de ha nem sikerül ezt tisztázni, akkor a kormány állja a jövő évi Erasmus-ösztöndíjak költségét, ez mintegy 5 milliárd forintnyi költségvetési kiadást jelentene – az idei évre vonatkozó szerződéseket ez nem érinti, mert azokat már korábban megkötötték.

Hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, a december 15-ét követően elbírált Erasmus+, valamint a Horizont Európa keretprogram pályázataiból nem kaphatnak támogatásokat. Az indoklás szerint az intézmények eredetileg azért kerültek az EU célkeresztjébe, mert működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk. Az EU27-ek összeférhetetlennek tartják, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek. Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

A híreke reagálva több alapítványi fenntartású egyetem jelezte: az egyetem költségvetéséből állná az Erasmus-ösztöndíjakat, vagy saját mobilitási programot hozna létre.

Címkék: Európai Unió, Erasmus