Népszava: kizárnák a néppárti frakcióból Deutsch Tamást

Népszava: kizárnák a néppárti frakcióból Deutsch Tamást

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincsenek jó napjai a Fidesz európai parlamenti delegációjának: Szájer József szexpartis ügye után képviselők egy csoportja Deutsch Tamást zárná ki az Európai Néppárt (EPP) frakciójából – írta forrásaira hivatkozva a Népszava. A kezdeményezők – köztük Othmar Karas osztrák EP-képviselő – szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Egy Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levélben az indítványozók leszögezik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait.

Az EPP-ben a cikk szerint Deutsch kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött. A Webernek címzett levél felidézi, hogy Deutsch nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. „A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte” – emlékeztetett a Népszava.

Az EPP-képviselők szerint az ilyen kijelentések a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. „A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad” – írták Webernek. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait, és azt javasolják, hogy kizárásáról a politikai csoport december 9-iki ülésén szavazzanak a tagok.