Népszava: Szerdán indulhat a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Népszava: Szerdán indulhat a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha minden a tervek szerint halad, az Európai Bizottság (EB) szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben – írta a Népszava. Úgy tudják, ez esetben Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek.

Ismertetésük szerint ezzel egy hat-kilenc hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti hazánkat, ha egyértelmű bizonyosságot nyer, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A Népszava információi szerint a Budapestnek címzett szerdai levélben az EB kevesebb aggályt fog felsorolni, mint a tavaly novemberben elküldött, kérdéseket is tartalmazó adminisztratív levélben. Így most leginkább a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait fogják felvetni. A magyar kormánynak három hónapja lesz megválaszolni a kérdéseket. A lap arra is felhívta a figyelmet: a Brüsszeli döntéshozók régóta hangoztatják, hogy az eljárás célja nem a szankcionálás, hanem a megelőzés, a felmerült problémák tárgyalások útján történő rendezése.