„Nincs összefüggés az 5G-hálózat és a koronavírus között”

„Nincs összefüggés az 5G-hálózat és a koronavírus között”

Mobilátjátszó-tornyok a londoni Szent Pál katedrális előtt 2020. január 28-án. A kínai Huawei vállalatot a brit kormány „magas kockázatú beszállítónak” minősítette, így az a brit 5G programban csak a perifériális hozzáférési elemek kiépítéséhez járulhat hozzá (Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság illetékeseit és összeesküvéselmélet-kutatót is kérdeztünk az új konspirációs teóriáról.

Az elmúlt hónapokban több mint ötven új mobiladótornyot rongáltak meg az Egyesült Királyságban, mivel az elsősorban online terjedő összeesküvés-elmélet hívői úgy vélik, hogy azok terjesztik a koronavírust. Az 5G-technológiáról már az új járvány kitörése előtt is komoly viták zajlottak mind politikai, mind egészségügyi vonalon.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs vezeték nélküli hálózat olyan telekommunikációs rendszer, amely a technológia fejlesztői szerint lényegesen többet, jobban és gyorsabban tud csinálni, mint elődje. Ez szerintük nem csak abban fog megmutatkozni, hogy a felhasználók sebesebben tudnak majd internetezni. Az új rendszer a világhálóra kapcsolódó különféle eszközök többszörösét tudja majd ellátni, mint a jelenlegi, így segítve elő például a valódi „okosvárosok” kialakulását.

Az 5G-vel kapcsolatban megannyi vita folyt és zajlik jelenleg is, többek között lapunk hasábjain is jelentek meg érvek és ellenérvek az új fejlesztés mellett vagy azzal szemben. A technológiával szembeni bizalmatlanságot a rendszer kiépítésével kapcsolatos politikai viták semmiképpen sem enyhítették. Az új telekommunikációs hálózat az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik színterévé alakult át az elmúlt évek során, és olyan féligazságok is bekerültek az információs térbe, amelyek elősegíthették a rendszer bűnbakká válását.

Mitől döglik a méh? NMHH: félrevezető az 5G-technológia miatti riogatás | Magyar Hang

A mérések közül egy sem mutatott az egészségügyi határértéken felüli adatot, és nem adott okot további intézkedésre.

Ahogy Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője lapunknak kifejtette, „mind a koronavírus, mind az 5G technológiája relatíve új, tehát az átlagember kevés információval és tudással rendelkezik róluk, így könnyebben manipulálhatók. Ráadásul mindkét jelenség így vagy úgy, de kötődik Kínához”. Az összeesküvés-elméleteknek tehát több faktor is megágyazhatott.

Az amerikai Wired magazin kutatása alapján a mostani eset január 22-éig visszakövethető, amikor egy belga újság, a Het Laatste Nieuws Az 5G életveszélyes, és senki sem tud róla! címmel interjút közölt az egyik regionális nyomtatott kiadásában egy antwerpeni orvossal, Kris Van Kerckhovennel. A cikk egy mondatában utalt arra, hogy az 5G összefüggésben állhat a koronavírussal, arra hivatkozva, hogy a kínai Vuhan városában 2019 során több 5G-torony is épült.

Az interjút hamar felkapták az 5G-ellenes csoportok különböző közösségi oldalakon, és terjedése innentől megállíthatatlan volt. Több híresség is posztolt olyan híreket, miszerint „valami nem stimmel az 5G-vel”, tovább fűtve a hivatalos narratívában kételkedőkben a bizalmatlanságot.

Többek között az egyik legnagyobb brit tévécsatorna, az ITV bemondója, Eamonn Holmes is kényelmetlen helyzetbe került, miután élő adásban úgy fogalmazott: „Nem fogadom el, hogy a fővonalú média ilyen gyorsan visszautasítja [a kapcsolatot az 5G és a koronavírus között], amikor nem biztosak abban, hogy nem igaz.” Az ügy elég nagy hullámokat vetett, a csatorna és maga Holmes is elnézést kért a kijelentései miatt.

Globális életpusztítás legyen az ára a mesterséges intelligencia fejlesztésének? | Magyar Hang

A kormány az 5G hazai alkalmazását mindaddig függessze fel, amíg egyértelmű bizonyítékok nem tisztázzák, hogy nem jelent egészségügyi veszélyt vagy más kockázatot.

Az összeesküvés-elméleteket kutató Daniel Jolley, a Northumbria Egyetem pszichológiaprofesszora lapunknak elmondta, gyakran nehéz megállapítani, hogy az egyes országokban mely elméletek válnak igazán népszerűvé. Arról, hogy kik hiszik el leginkább ezeket, Jolley kifejtette: „Azok, akik hisznek az összeesküvés-elméletekben, gyakran nagyon »konzisztensen« látják a világot. Az emberek gyakran a biztonság és az ellenőrzés személyes szükségét élik ki ezekben a teóriákban. Hasonlóképpen, sokan akkor fordulnak ezen elméletek felé, amikor gondterheltek, erőtlennek érzik magukat, és nincs szociális-politikai befolyásuk. Összességében, egyre több kutatás utal arra, hogy komoly pszichológiai indokok állnak a konspirációs teóriákba vetett hit mögött”.

Az Európai Bizottság által támogatott EU vs Disinformation kutatási csoport hónapok óta követi a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció terjedését. Charles Manoury, az Európai Bizottság szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, hogy több közösségimédia-platform is határozott lépéseket tett az 5G-vel kapcsolatos álhírek terjedésének megállítása érdekében. „Az egyértelműség kedvéért: nincsen se földrajzi, se semmilyen más összefüggés az 5G rendszer kialakítása és a koronavírus-járvány között. Az emberek védelme a legfontosabb feladat számunkra: az EU által megszabott rádióhullám-kitettség határa, amely a jövőbeni fejlesztésekre is érvényes, legalább 50-szer kisebb, mint a legalacsonyabb érték, amely a nemzetközi tudományos konszenzus szerint bármiféle hatással lehet az egészségünkre.”

Szijjártó: A Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G hálózat | Magyar Hang

A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Az összeesküvéselmélet-hívőket már megtalálta magának a piac: az Egyesült Államokban potom 350 dollárért (115 ezer forintért) már árulnak olyan pendrive-ot, amely eladói szerint „megvéd” az 5G-tornyok által terjesztett „káros” sugárzástól, átalakítva azt „jóindulatú” sugárzássá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg április 30-án

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/18. számban? Itt megnézheti!