Ódor Bálint váltja Stelbaczky Tibort Magyarország állandó uniós képviseletének élén

Ódor Bálint váltja Stelbaczky Tibort Magyarország állandó uniós képviseletének élén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 58. évfordulója alkalmából a magyar nagykövet ottawai rezidenciáján rendezett ünnepségen 2014. október 23-án. Balról Ódor Bálint magyar nagykövet. (Fotó: MTI/EPA/Cole Burston)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós ügyekben rutinos diplomata, Ódor Bálint került Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének élére, miután Stelbaczky Tibor nagykövet még júniusban bejelentette távozását, amelyet követően őt felmentették tisztségéből – derült ki a Magyar Közlöny augusztus 31-i kiadásából. A hvg.hu szerint Novák Katalin augusztus 17-i döntését az illetékes Varga Judit igazságügyi miniszter augusztus 22-én jegyezte ellen.

Ahogy arról az EUrológus szakblog beszámolt, a Stelbaczky lemondásakor az lehetett az utolsó csepp a pohárban, amikor Orbán Viktor arra utasította, hogy blokkolja a hatodik uniós szankciós kört Oroszország ellen (benne Kirill pátriárka kitiltásával), egy nappal azután, hogy arról megállapodtak az EU állam-, és kormányfői.

Ódor Bálint Svájcban végezte a középiskolát és az egyetemet, 2010 és 2014 között a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, majd Magyarország kanadai nagykövete volt, később a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós nagykövet. Ódor többek között társszerzője az EU alkotmányának is tekintett lisszaboni szerződésről szóló nagy szakkönyvnek, amely magyar és angol nyelven is napvilágot látott.