Orbán a Néppártnak: Nekem nincs erre időm

Orbán a Néppártnak: Nekem nincs erre időm

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költséges luxus ezekben a napokban arról fantáziálni, más országoknak mi a szándéka – írta az Európai Néppárthoz, illetve Antonio López-Istúriz White főtitkárhoz szóló levelében Orbán Viktor. A miniszterelnök üzenetét Novák Katalin államtitkár tette közzé Twitter-oldalán. Orbán szerint a világ miniszterelnökei és vezetői most a világon mindenhol arra koncentrálnak, hogy időben meghozott, hatékony döntésekkel mentsenek életeket, és védjék az állampolgárok egészségét és biztonságát.

„Minden tisztelettel, nekem most nincs időm erre” – üzente azon néppárti képviselőknek, akik a kormány által elfogadott felhatalmazási törvénnyel szemben fogalmazták meg jogállami aggodalmaikat. Orbán az üzenete szerint kész megvitatni bármilyen témát, amint a járvány véget ért. Addig is minden idejét arra fordítja, hogy minél többek életét mentsék meg, illetve hogy gazdaságilag és társadalmilag sikerüljön az országot újraindítani. Mindezt pedig az alkotmány keretei között teszi, írta.

Csütörtökön tizenhárom tag kérte a Fidesz azonnali kizárását a Néppártból. Ott voltak köztük a német, a belga, a dán, a finn, a francia, a görög, az ír, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol, a portugál és a svéd néppárti képviselők. A magyar kormánypártok ironikus módon tizennegyedikként csatlakoztak, azt üzenve, hogy az ő szándékaik is azonosak a többiekkel, és a jogállami keretek között való megmaradást tartják fontosnak.

A néppárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy a rendkívüli intézkedéseknek a védekezéshez szükséges dolgokra kell koncentrálódniuk, arányosak és ideiglenesek kell legyenek továbbá feleljenek meg a nemzetközi jogi kötelezettségeknek. Aggódott a magyar helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, ahogy a magyar demokrácia halálaként értelmezte a felhatalmazási törvényt több nyugat-európai és amerikai lap is.