Orbán az EU-csúcsról üzent: Az árak szinte megfizethetetlenek

Orbán az EU-csúcsról üzent: Az árak szinte megfizethetetlenek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Edi Rama albán (j), Robert Abela máltai (j3) és Mark Rutte holland kormányfő (j4), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök (b2) az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell – hangsúlyozta a miniszterelnök csütörtök este a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Orbán Viktor, aki részt vesz az európai uniós miniszterelnökök és elnökök prágai csúcstalálkozóján, a videóban közölte, hogy súlyos témák vannak az asztalon. Lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban? – sorolta azokat.

A kormányfő felidézte: Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól, majd jelezte: az elmúlt napokban pedig sikerült elérni, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, se az ország gázellátására. 

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a szankciók azonban „az égbe emelték” az energia árát és ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek – mutatott rá.

„Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell” – fogalmazott az Orbán Viktor, ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy az orosz gazdaság már mélyrepülésnek indult, és egy ismert orosz közgazdász szerint a részleges mozgósítási rendelet hatására egyenesen 10 százalékos GDP-csökkenés várható az orosz gazdaságban.