Vajon kezet fog-e Orbán és Zelenszkij Brüsszelben?

Vajon kezet fog-e Orbán és Zelenszkij Brüsszelben?

Orbán Viktor indul Brüsszelbe. Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön kezdődik Brüsszelben az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója, ahová reggel Orbán Viktor miniszterelnök is elutazott. Párizsi és londoni látogatása után Brüsszelbe érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki azóta felszólalt az Európai Parlament rendkívüli ülésén és megköszönte a tagállamok eddigi segítségét. Kiemelte, Oroszország meg akarja semmisíteni azt a fajta európai életformát, amelynek Ukrajna is tagja. „Ez a mi Európánk, ezek a mi szabályaink, ez a mi életünk.” 

Orbán Viktor friss Twitter-üzenetében megjegyezte, Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, valamint „támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében. Magyarország a béketáborhoz tartozik!” 

Arról egyelőre nincs hír, hogy Orbán találkozik-e személyesen Zelenszkij elnökkel. Amint azt a Hvg.hu megjegyezte, a két vezető kapcsolata közel sem felhőtlen: a tavaly áprilisi országgyűlési választások után győzelmi beszédében Orbán megjegyezte: Zelenszkijjel együtt az egész világ összeesküdött a Fidesz ellen, de így is sikerült győzniük. Az ukrán elnök is több alkalommal kritizálta a  magyar miniszterelnököt, tavaly márciusban, röviddel a háború kitörése után például azt üzente neki, el kellene döntenie, ki mellé áll az ukrán-orosz háborúban. 

Az esetleges személyes találkozót a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely sem tudta megerősíteni, mint mondta, biztonsági okokból csak későn derült ki a pontos program. Amint arról a Magyar Hang brüsszeli tudósítója beszámolt, az uniós vezetők a nap folyamán várhatóan kisebb csoportokban tárgyalnak majd Zelenszkijjel, a megbeszélések kora délutánig fognak tartani.