Orbán Viktor hirtelen Lengyelországba utazott

Orbán Viktor hirtelen Lengyelországba utazott

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) megbeszélést folytat Varsóban 2020. november 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamivel délután négy előtt landolt egy Varsó melletti katonai repülőtéren a magyar miniszterelnök gépe – írja lengyel lapértesülésre hivatkozva a 444. Orbán nagyon sietett, hiszen a repülőtérről azonnal a lengyel miniszterelnökkel és a kormányzó PiS párt elnökével tartandó megbeszélésre hajtott.

A 300Polityka című lap értesülései szerint a találkozó témája a Merkel kancellárral az uniós költségvetés vétójának elkerülése érdekében kötendő kompromisszum utolsó simításai lesznek. Az értekezletre a többi lengyel kormánypárt vezetői is hivatalosak.

A találkozó valószínűleg azért ilyen sürgős, mert Magyarország és Lengyelország máig kapott haladékot arra, hogy adjanak végleges választ arról, hogy valóban megvétózzák-e az uniós költségvetést a hét második felében tartandó EU-s csúcsértekezleten.

Ha a magyarok és a lengyelek nem adnak ma egyértelmű választ a kérdésre, akkor a többi EU-tagállam elkezdi a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozását a mi és a lengyelek kihagyásával.

A pénzügyi csomag része a jogállamisági feltételrendszer is, ez szúrja leginkább a magyar és a lengyel kormány szemét. A korábbi hírek szerint ezt a többi tagállam nem hajlandó úrja tárgyalni, még az esetleges vétó esetén sem.