Orbán Viktor Katarból Brüsszelbe repült

Orbán Viktor Katarból Brüsszelbe repült

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vesz az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték.

A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023-27 között megvalósuló EU-ASEAN akciótervről tárgyalnak. A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével – közölte a sajtófőnök.

A miniszterelnök kedden még Katarban volt, ahol megnézte a foci vb első elődöntőjét. Mint arról 24.hu beszámolt, a mérkőzése előtt kisebb magyar repülőflotta indult a Perzsa-öböl menti országba. A kormány tagjai által rendszeresen használt, de a honvédség kötelékébe tartozó 606-os lajstromjelű Falcon gép kedden délelőtt landolt a katari főváros repterén, kora délután pedig az OTP-hez tartozó két magángép is követte, majd megérkezett a többnyire Mészáros Lőrinc útjait teljesítő OE-LEM jelű luxusgép is.

A miniszterelnök minden valószínűség szerint ez utóbbi gépek valamelyikének a fedélzetén utazhatott, mert az állami gép indulása idején még Budapesten tartózkodott – írta a portál. A meccs után a Falcon 606-os újra útnak indult, ezúttal Brüsszelbe repült. Nem sokkal korábban pedig egy másik honvédségi luxusjet, a Falcon 607-es épp Brüsszelből érkezett meg Dohába, fedélzetén Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Arra nincs egyelőre magyarázat, hogy a honvédségi repülő kedd délelőtt miért repült Katarba.