Orbán Viktor: Oltás, oltás, oltás

Orbán Viktor: Oltás, oltás, oltás

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Judit igazságügyi miniszter (j), Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós kérdésekért felelõs államtitkára (j2), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje (k, háttal) az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban 2021. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Oltás, oltás, oltás. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat – így kommentálta Orbán Viktor a Facebook oldalán a Portugáliában zajló EU-csúcs, második napját.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának szombati napján informális ülés tartanak, amelynek középpontjában a koronavírus okozta járványhelyzet áttekintése, a helyreállítás és a munkahelyteremtés szerepelnek. Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, és megvitatnak kül-, és biztonságpolitikai kérdéseket is.

A miniszterelnök éjszaka feltöltött rövid videójában már buzdított az oltásra, akkor is leszögezve, hogy „ezen múlik minden”. Ahogy azt is elárulta, hogy a csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy az oltásellenes hangokkal és kampányokkal szemben fel kell lépni. Itthon egyébként ennek érdekében 16 milliárd forintból indul kampány Rogán Antal irányításával.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy a Portóban zajló EU-csúcs pénteki napján tíz évre szóló szociális kötelezettségvállalást tettek az uniós tagállamok, amelyhez a történelemben először csatlakoztak társadalmi szervezetek is. A cél az, hogy a koronavírus utáni újjáépítésnek ne legyenek vesztesei, a gazdaság átalakulása ne járjon a szakadékok elmélyülésével. Nem lenne igazi csúcstalálkozó-hangulata az eseménynek, ha nem fűszerezte volna magyar (és lengyel) vétófenyegetés az eseményt. Ugyan már hónapok óta zajlik az egyébként leginkább protokolláris értekezlet előkészítése, az elfogadásra váró dokumentum szövegezése, mégis, pár órával a találkozó előtt jutott eszébe a magyar és lengyel kormánynak, hogy a dokumentumban szereplő „gender” kifejezés számukra vállalhatatlan. Végül nem sikerült a magyar-lengyel terv, a „gender” szó, mint „nemek közötti egyenlőség” megmaradt a szövegben. Olyan formában, hogy a felek vállalják a nemek közötti egyenlőség előmozdítását, a bérszakadék megszüntetését és a foglalkoztatási szakadék legalább felére csökkentését.