Brüsszel megfogalmazta az ajánlásait a magyar kormánynak

Brüsszel megfogalmazta az ajánlásait a magyar kormánynak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Az oktatási eredmények javítása, a romák részvételének növelése a minőségi általános oktatásban, a közbeszerzési verseny javítása – csak néhány, amely szerepel egy Magyarországot érintő brüsszeli jelentésben. Nem maradt ki a korrupció kérdése sem.

Közzétette idei országspecifikus ajánlásait az Európai Bizottság. Ezek az EU gazdasági menetrendjéhez tartozó elvárások, amelyeknek célja, hogy az adott ország gazdasági egyensúlya, államháztartása az uniós növekedési elvárásoknak megfelelően alakuljon. Az ajánlások – mint neve is mutatja – nem kötelezők, azonban egy fontos területen azzá tehetők: ez a helyreállítási források odaítélése. Az Európai Bizottság Magyarország esetében attól teszi függővé pozitív ajánlását, hogy a magyar kormány teljesíti-e az ajánlásokban megfogalmazottakat, különös tekintettel a korrupcióellenes fellépésre.

Az idei ajánlásokban a korrupció kezelésére vonatkozó elvárások nem változtak, tulajdonképpen szó szerint megegyezik az elmúlt években megfogalmazottakkal. A brüsszeli testület azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között az ügyészi erőfeszítések és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása révén, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével. Ugyancsak elvárás „a döntéshozatali folyamat minőségének és átláthatóságának javítása hatékony társadalmi párbeszéd, más érdekelt felekkel való együttműködés és rendszeres hatásvizsgálatok révén”. Javasolják az adórendszer egyszerűsítésének folytatását, a szabályozás kiszámíthatóságának javítását és a versenyt a szolgáltatási szektorban, különösen a kiskereskedelemben, a közüzemi szolgáltatásokban és az üzleti tranzakciók során. Végül ennél a pontnál a közbeszerzési verseny javítását is ajánlják.

Az egyéb ajánlások között szerepel a zöld és a digitális átállás bővítése az energiabiztonságot szolgáló állami beruházások bővítésével, többek között a helyreállítási alapok, a RePowerEU és más uniós alapok felhasználásával.

Az Európai Bizottság javaslatokat fogalmazott meg a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerő-piaci integrációjával kapcsolatban és ajánlják a munkanélküli ellátások időtartamának meghosszabbítását. A Bizottság úgy véli, hogy szükség van az oktatási eredmények javítására és a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelésére a minőségi általános oktatásban.

Új elemként szerepel azon uniós elvárások követése, amelyek egyrészt a fosszilis energiáktól, másrészt az orosz energiaforrásoktól történő elszakadást célozzák, „a fosszilis tüzelőanyagok importjának diverzifikálásával, különösen a más országokkal való összekapcsolás megerősítésével”. Szintén visszatérő elvárás az energiahatékonysági intézkedésekre irányuló erőfeszítések fokozása, különösen a lakóházak esetében és a közlekedés villamosítása terén.

Az ajánlásokat még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, de az elmúlt években ez rendre és változatlan tartalommal történt meg.