Összefognának az Európai Parlament pártjai a magyar vétó ellen

Összefognának az Európai Parlament pártjai a magyar vétó ellen

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El kell gondolkodni azon, hogy az Európai Unió végső lépésként Magyarország kihagyásával csatlakozzon a társaságiadó-minimumról szóló nemzetközi megállapodáshoz. Ezért az Európai Parlamentben öt párt közös állásfoglalás-tervezetben tiltakozik a magyar vétó ellen és azt javasolják, hogy hagyják ki Magyarországot a társaságiadó-minimumról szóló nemzetközi megállapodásból – írja a Népszava.hu.

A lap úgy tudja, hogy erről szerdán szavaznak a képviselők. A határozati javaslat hosszabb távon a nemzeti vétó megszüntetését és a minősített többségi szavazásra való áttérést javasolja adózási ügyekben, hangsúlyozva, hogy az EU Szerződések erre most is lehetőséget adnak bizonyos esetekben.

Az OECD keretében létrejött egyezség 15 százalékban határozza meg a globális társaságiadó-minimumot. Ezt már 137 ország támogatja, az EU pedig egységesen szeretett volna csatlakozni a megállapodáshoz. Ehhez minden tagállam beleegyezése szükséges. Magyarország először jelezte a csatlakozási szándékát, majd hirtelen visszavonta azt.

Az Orbán-kormány gazdasági okokra hivatkozik, de az EP politikai csoportjai ebben kevéssé hisznek, és az állásfoglalás-tervezetben felszólítják az érintett uniós intézményeket, hogy ne kezdjenek politikai alkudozásba a nemzeti vétójogukkal visszaélő tagállamokkal.

A 15 százalékos adókulcs kivetésével az EU évente 64 milliárd euróval növelhetné társaságiadó-bevételeit. A magyar vétó miatt azzal fenyegetnek, hogy állandósulnak a káros adózási gyakorlatok és társadalmi igazságtalanságok, olvasható a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldaliak által jegyzett szövegben.