Hét nagy orosz bank Swift-rendszerből való kizárásáról tárgyal az EU

Hét nagy orosz bank Swift-rendszerből való kizárásáról tárgyal az EU

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét nagy orosz bank Swift-rendszerből való kizárásáról tárgyal az EU – ez a The Guardian brüsszeli tudósítójának értesülése. 

Az Európai Unió azt tervezi, hogy Oroszország második legnagyob bankját, a VTB-t kizárja a Swift nemzetközi fizetési rendszerből hat másik bankkal együtt, amelyek szintén jelentős szerepet játszanak az orosz gazdaságban – számolt be a brit napilap. A lapnak egy EU-s forrás megerősítette, hogy tervben van VTB és a hat másik bank kizárása, a tagállamok végső döntésére várnak. A VBT-n kívül érintett hat bankot részben már múlt héten más szankciókkal sújtották. 

Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: súlyos terhet fognak jelenteni az uniós szankciók az orosz gazdaságnak és a Kremlnek.

A The Guardian tudósítója szerint végleges döntés születhet az állami hátterű orosz RT és Szputnyik tévécsatornák elleni, vasárnap bejelentett szankciókról is, amelyek lehetetlenné tennék az üzleti kapcsolatokat ezen vállalkozásokkal.

Néhány uniós tisztségviselőben felmerült, hogy útlevelet kínáljanak képzett orosz állampolgároknak, akik emigrálnának a putyini Oroszországból, ez a kérdés viszont a tagállamok hatáskörébe tartozik, nem uniós szintre.

 

Címkék: EU, ukrajnai háború