Politico: Orbán ismét vétóval fenyeget

Politico: Orbán ismét vétóval fenyeget

Orbán Viktor uniós zászlók mögött (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor ismét azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza az Oroszországot sújtó uniós szankciók meghosszabbítását, mert négy személyt szeretne levetetni a szankcionáltak listájáról – írta meg a Telex a Politico szerda reggeli hírlevele alapján, amelyben három diplomatára hivatkozva írtak. A cikkből nem derül ki, hogy kik lehetne az érintettek, de a Telex idézte a miniszterelnök szombati évértékelőjéből a következő részt: „Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás. Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal.”

A Szabad Európa még január közepén írt arról, hogy értesülésük szerint a magyar kormány ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról. Több, az ügyet ismerő, felszólalásra nem jogosult diplomáciai forrás akkor azt mondta, Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listájáról való eltávolítását szeretné szeptember után újra elérni a magyar kormány (akkor nem járt sikerrel).

Korábban Kirill pátriárka ügyében vitte addig a tiltakozást a kormány, hogy ő – a háborút támogató álláspontja ellenére – nem került rá a szankciós listára.

A Politico cikke részletezi a kora reggeli hírlevélben jelzett információt. A lap diplomatákra hivatkozva azt írta, az EU nagyköveteinek keddi megbeszélésén, ahol a 10. szankciós csomagot vitatták meg, a balti államok és Lengyelország javaslatára felmerült, hogy az orosz oligarchák közvetlen családtagjaira és üzlettársaira is kiterjesszék a szankcióval sújtható magánszemélyek listáját – ezt azonban Magyarország ellenzi. A dokumentumtervezetek szerint a következő szankciós csomagban 96 névvel bővíthetik a listát. Ha azonban jóváhagynák, hogy az oligarchák családtagjai és olyan személyek is felkerülhessenek a szankciós listára, akik hasznot húznak az oligarchák tevékenységeiből, akár több ezer névvel bővülhetne a lista. A Politico információi szerint a magyar kormány a keddi találkozón ellenezte a lista bővítését, sőt, a már meglévő listáról is levetetne négy magánszemélyt. 

Emellett az összes ország – Magyarország kivételével – támogatja, hogy ne hat havonta, hanem évente kelljen megerősíteni a szankciókat, ez csökkentené Orbán Viktorék zsarolási potenciálját