Politico: Szijjártó összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

Politico: Szijjártó összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Szijjártó Péter és Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfői zárt ajtós külügyminiszteri találkozóján szóváltásba keveredett.

A lap négy, egymástól független forrás alapján írt a külügyminiszterek közötti vitáról. Ennek oka az volt, hogy Magyarország addig nem hajlandó jóváhagyni további uniós katonai segélyeket Ukrajnának, amíg Kijev le nem veszi a az OTP-t az általa vezetett háborús szponzorok" listájáról. Amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson megismételte Budapest álláspontját, Annalena Baerbock német külügyminiszter visszaszólt – közölték a diplomaták, akik név nélkül nyilatkoztak a szóváltás leírására. 

Baerbock olyan jelentésekre hivatkozott, melyek szerint az OTP elismeri az oroszok által megszállt luhanszki és donyecki területeket – ami ellentétes a nemzetközi joggal –, és hitelkeretet nyújtott az orosz katonáknak. Magyarország visszautasította a vádakat, magához a bankhoz hasonlóan, amely közleményben nem helytállónak" nevezte a jelentéseket, és azzal érvelt, hogy a bank vezetősége nyilvánosan kifejezi Ukrajnának nyújtott támogatását". 

Diplomáciai források szerint Svédország és Észtország is nyomást gyakoroltak Magyarországra. Azzal érveltek, hogy az EU-nak nem szabad halogatnia a további szankciókat – amelyek célja azok kijátszásának visszaszorítása – és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. A lap szerint a vita jól mutatja a többi uniós ország növekvő frusztrációját Magyarországgal szemben, amely számos, Oroszország megbüntetésére és Ukrajna támogatására irányuló háborús lépést meghiúsított. Bár Budapest általában engedett, miután engedményeket kapott, a rendszeres késedelem sokakat elkeserített.

Néhány diplomata és miniszter hétfőn nyilvánosan is hangot adott érzelmeinek, és sürgette Magyarországot, hogy válassza el a Kijevvel a háborús szponzorok" listája miatt kialakult súrlódásait attól, hogy az EU több katonai segélyt és szankciót próbáljon jóváhagyni. "Nem halogathatjuk a szankciókat" – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a találkozó előtt újságíróknak. Vannak olyan országok, amelyek a szankciócsomaghoz független kérdéseket kapcsolnak – tette hozzá. Az egyik diplomata értetlenségét fejezte ki, hogy Magyarország miért ragaszkodik az ukrán listáról való lekerüléshez, hiszen annak nincs jogi súlya.

Az uniós védelmi miniszterek kedden vitatják meg az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatást.