Portfolió: Orosz gázárplafonról beszélt az EB elnöke, zuhannak az árak

Portfolió: Orosz gázárplafonról beszélt az EB elnöke, zuhannak az árak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament 2021. december 15-i ülésén a törvényhozás strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

EU

„Erősen hiszek abban, hogy eljött az idő az árkorlát alkalmazására az Európába irányuló vezetékes orosz gázra” – idézi Ursula von der Leyen újságíróknak adott pénteki nyilatkozatát a Portfolió.hu.

Az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztató előtt német konzervatív politikusokkal találkozott. A kijelentés a Reuters TV tudósításában hangzott el, amelynek hatására az egyébként már 3-5 százalékos mínuszban járó határidős gázárak tovább estek, és a holland gáztőzsdén már 12-14 százalékos zuhanás látszott péntek délután a 210-215 euró/MWh környékére, a következő hónapok kontraktusaiban.

Magyarország a napokban aláírta a Gazprommal a szeptemberi és októberi hónapokra vonatkozó plusz gázvásárlás szerződését, így arra a készülő európai árplafon várhatóan nem vonatkozik majd.

Az EB elnöke ma azt is kiemelte, hogy a kitűzött célnál előbb sikerült elérni az európai gáztárolók 80 százalékos feltöltöttségét. Ezt legkésőbb november 1-re kellett volna elérni a nyáron elfogadott uniós gáztároló feltöltési rendelet szerint, de a tél második fele így is kockázatosnak látszik, főleg, ha az oroszok akár a most bevezetni tervezett árplafonra hivatkozva, akár más ok miatt leállítják a szállításokat.

 A tőzsdei határidős gázárak pénteken reggel már esni kezdtek, mert a megrendelési adatok alapján szombat reggel újraindulhat az orosz gázszállítás Németország felé, az Északi Áramlat 1-en. Emellett az is kiszivárgott, hogy milyen ármérséklő beavatkozásokat tervez az árampiacon az Európai Bizottság – írja a Portfolió.hu. Ehhez képest most új elem az, amit von der Leyen mondott, mert ez a vezetékes orosz gázszállításra vonatkozó árplafont tartalmaz.