Brüsszel reagált „a nagyon alacsony részvétellel” zajlott nemzeti konzultációra

Brüsszel reagált „a nagyon alacsony részvétellel” zajlott nemzeti konzultációra

A kormány nemzeti konzultációs levelei a szankciókról (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált az Európai Bizottság arra, hogy a nemzeti konzultációban részt vevők 97 százaléka az uniós szankciókkal szemben foglalt állást a magyar kormány tájékoztatása szerint – erről az Eurológus számolt be.

– Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is – mondta a testület sajtótájékoztatóján Peter Stano szóvivő a Hvg uniós ügyekkel foglalkozó rovata, az Eurológus szerint. Emlékeztetett arra, hogy a büntetőintézkedésekről a tagállamok döntenek, a döntéshez egyhangúság szükséges. Eddig már 9 szankciós csomagot fogadtak el a tagállamok, és arról, hogy lesz-e további intézkedés, szintén a kormányok dönthetnek. Peter Stano cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a szankciók többet ártanának az EU-nak, mint Oroszországnak. Kiemelte, hogy a büntetőintézkedések hatékonysága mérhető, mert sikerült korlátozni a Kreml azon képességét, hogy finanszírozza a háborút.

A cikk megjegyzi, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott, az egész EU-ra kiterjedő, reprezentatív Eurobarométer-felmérés szerint uniós szinten a válaszadók 73, Magyarország esetében pedig 56 százaléka helyesli az EU reakcióját a háborúra, beleértve a szankciós rezsimet is.