Reuters: Magasrangú uniós tisztségviselőket is célba vettek a Pegasus-kémszoftverrel

Reuters: Magasrangú uniós tisztségviselőket is célba vettek a Pegasus-kémszoftverrel

Forrás: Marabu/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság magasrangú tisztségviselőinek, köztük az Európai Unió igazságügyi biztosának telefonját is célba vették az izraeli cég által fejlesztett kémszoftverrel, a Pegasussal a múlt év során a Reuters szerint. Erről uniós tisztviselők és a Reuters birtokába jutott dokumentumok tanúskodnak. Az nem derült ki, sikerült-e betörni a kémszoftverrel az érintett eszközökbe.

A célszemélyek között volt a hírügynökség szerint Didier Reynders belga politikus, aki 2019 óta az Európai Unió igazságügyi biztosa. Az Európai Bizottság legalább négy más munkatársát is támadás érhette a dokumentumok és egy másik forrás szerint. Két uniós tisztségviselő megerősítette a Reutersnek, hogy a bizottság munkatársait érte támadás, de részleteket nem közöltek.

Az Apple tömeges figyelmeztetéseket küldött ki több ezer iPhone felhasználónak novemberben, amelyek azt tartalmazták, hogy az érintett telefonokat állami forrásból finanszírozott támadások érték. Ez aggodalmat keltett a bizottságnál is: a Reuters két forrása szerint erre egy e-mailben is figyelmeztette a munkatársakat egy vezető beosztású informatikus, amelyben kitértek az izraeli hackerek módszereire, és arra, hogy az általuk viselt felelősség természete miatt a bizottság munkatársai potenciális célpontok, és kérték, hogy a munkatársak figyeljék az Apple további hasonló jelzéseit.

A hírt sem Didier Reynders, sem az Európai Bizottság, sem az Apple nem akarta kommentálni. Azt nem lehet tudni, hogy ki felelős a támadásokért, és sikerült-e betörnie a megtámadott eszközökbe. A Reutersnek nyilatkozó két forrás szerint megvizsgálták néhány tisztségviselő telefonját, de nem találtak meggyőző bizonyítékokat. 

A Pegasus gyártója, az NSO közleményt adott ki, amely szerint nem felelős ezekért a támadási kísérletekért; szerintük a Reuters által leírt támadások nem történhettek az NSO eszközeinek felhasználásával.