Rutte szerint nagy baj, ha Magyarország ragaszkodik a jogállami feltételek elvetéséhez

Rutte szerint nagy baj, ha Magyarország ragaszkodik a jogállami feltételek elvetéséhez

Mark Rutte (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jogállamisági feltételeknek mindenképpen szerepelniük kell az uniós költségvetési megállapodásokban, azokat nem szabad elvetni – erről beszélt pénteken az MTI szerint a holland kormányfő, miután az uniós vezetők Brüsszelbe érkeztek megvitatni a következő hétéves ciklust, illetve a koronavírus-járvány miatti kamatmentes hitel lehetőségét. A héten beszámoltunk róla, hogy a kormány határozatban utasította el a hitel jogállami feltételekhez kötését. A fideszes politikusok úgy látják, ez csak a csuklóztatásukra lenne jó, Kövér László szerint pedig a hitelre egyébként sincs szüksége Magyarországnak, sokkal inkább a dél-európai tagállamoknak.

Mark Rutte úgy látja, kevesebb mint ötven százalék esélye van a mai megállapodásnak. De úgy látja, nem is a sebesség, hanem a tartalom számít, és egy gyenge egyezség nem vezet sehová. A holland kormányfő nagy problémának látja, ha Magyarország ragaszkodik a jogállami feltételek elvetéséhez.

Angela Merkel kancellár a belga fővárosba érkezésekor azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít, miután „az egyes álláspontok rendkívül távol állnak egymástól.” Ő is kétségesnek tartja, hogy a hétvégén egyáltalán megállapodás születik.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel ugyancsak nehéz tárgyalásokra készül, viszont politikai akarattal lehetségesnek tartja a megállapodás elérését. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint pedig a mai nap rendkívül fontos Európa jövője szempontjából.

A találkozóra érkező Emmanuel Macron szerint a tagállamok kompromisszumkészségével még a hétvégén megállapodás születhet. Az EB gazdaságélénkítő tervéhez Franciaország és Németország is nagyban hozzájárult.

A helyzet nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak – erről beszélt Orbán Viktor a péntek reggel közzétett Facebook-videójában. „Tegnap késő éjszakáig tartó előkészítő megbeszéléseket folytattunk, erősítendő Magyarország pozícióit a most kezdődő tárgyalásokra. Most megyek, a V4-es miniszterelnökökkel találkozom, sikerült tegnap este már közös javaslatokat megfogalmazni” – tette hozzá a kormányfő.