Szabad Európa: újra megpróbál a magyar kormány orosz oligarchákat levetetni a szankciós listáról

Szabad Európa: újra megpróbál a magyar kormány orosz oligarchákat levetetni a szankciós listáról

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról – tudta meg a Szabad Európa. Több, az ügyet ismerő, felszólalásra nem jogosult diplomáciai forrás Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listájáról való eltávolítását szeretné szeptember után újra elérni a magyar kormány (akkor nem járt sikerrel).

Magyarország Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is el akarja távolítani a listáról; úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant; Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nikita Mazepint; valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat. Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának” nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Putyin egyik kedvenc oligarchájaként” emlegették, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére. Mazepin, aki az Uralchem ásványi műtrágyagyár tulajdonosa és vezérigazgatója, az EU szerint „Vlagyimir Putyin legszűkebb körének tagja”. Berezkint is márciusban szankcionálták, és az EU hivatalos lapja „vezető orosz üzletemberként és Vlagyimir Putyin elnök csatlósaként” emlegette.