Szankciókat készít elő az EU a fehérorosz választásokkal kapcsolatban

Szankciókat készít elő az EU a fehérorosz választásokkal kapcsolatban

Felfegyverzett rendőrök Minszkben vasárnap éjszaka (Fotó: Reuters/Vasily Fedosenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli uniós külügyminiszteri értekezletet hívott össze Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője péntekre. Bár a napirenden több pont is szerepelt, a legnagyobb érdeklődés természetesen a fehérorosz választások után kialakult helyzettel összefüggő témát övezte. Számos vezető európai politikus elítélte már a belorusz hatóságok által elkövetett erőszakot, amelyről egyre több fotó és videó lát napvilágot a közösségi médiában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a külügyminiszteri tanácskozás előtt azt írta a Twitteren, hogy a demokratikus értékek elleni támadások elkövetőivel, illetve az emberi jogok megsértőivel szemben büntetőintézkedéseket kell meghozni.

A délután három órakor kezdődött tanácskozásról azonban hosszú ideig semmi sem szivárgott ki, holott a hasonló videokonferenciák korábban egy-két óra alatt véget értek. 

Az első hivatalosnak tekinthető nyilatkozat a szlovák külügyminisztertől, Ivan Korcoktól érkezett, aki arról posztolt a Twitteren este hét óra körül, hogy a külügyminiszterek között egyetértés volt a célzott szankciók kidolgozásában. Vagyis olyan intézkedési javaslatokat várnak a tagállamok az Európai Bizottságtól, amelynek révén szankcionálhatók lesznek azok, akiknek felelősségük van/volt a békés tüntetők elleni erőszakban és a választási csalás elkövetésében.

Ezt erősítette meg nem sokkal később Josep Borrell főképviselő ugyancsak a Twitteren, aki azt közölte, hogy „az EU nem fogadja el a választási eredményeket”. Hozzátette, hogy megkezdődik az erőszak és a hamisítás felelőseinek szankcionálása.

Közben Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztosa interjút adott a Balaton partjáról a BBC-nek a fehérorosz helyzetről, amelyben Várhelyi azt mondta, hogy akiket a választásokkal kapcsolatban tartóztattak le, azokat szabadon kell engedni, véget kell vetni az erőszaknak, biztosítani kell a lehetőséget a tiltakozásra és helyre kell állítani az országban az internetszolgáltatásokat és a médiához való hozzáférést.

A pénteki nap krónikájához tartozik, hogy megerősített hírek szerint Robert Biedrontól, az Európai Parlament EU-Belarusz bizottságának lengyel elnökétől a minszki repülőtéren – indokolás nélkül – megtagadták a beutazás lehetőségét a fehérorosz hatóságok. Az Európai Parlament több vezető politikusa is azt javasolta, hogy az EP tűzze napirendjére az fehérorosz választásokkal kapcsolatos eseményeket. A következő plenáris ülésre azonban még egy hónapot kell várni.

A külügyi tanácsülések előtt és után a magyar külügyminiszter is rendszeresen jelentkezni szokott elő Facebook-videóval. Ez alkalommal azonban Szijjártó Péter eleddig néma maradt.