Szijjártó bejelentette: Lekerült Kirill, így átment a szankciós csomag

Szijjártó bejelentette: Lekerült Kirill, így átment a szankciós csomag

Kirill orosz pátriárka fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Moszkvában 2017. július 4-én (Fotó: MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Átment” a hatodik brüsszeli szankciós csomag – közölte a külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az európai uniós országok nagykövetei csütörtökön jóváhagyták az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedések végső szövegváltozatát. Szijjártó Péter bejelntése előtt több uniós diplomatára hivatkozva az Euronews, valamint a német DPA és a francia AFP hírügynökség is erről írt.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán úgy értékelt: „hosszú csatát vívtunk, de megérte. Megérte ellenállni a nyomásgyakorlásnak, megérte szembe menni a nemzeti érdekeink feladását követelő mainstreammel és megérte elviselni számos európai politikus és újságíró hazug vádjait”.

A magyar diplomácia vezetője hozzátette: "megérte, mert a csővezetékes szállításnak adott szankciós mentességgel meg tudtuk védeni hazánk energiaellátásának biztonságát. Ha nem harcoltunk volna, akkor ellehetetlenült volna Magyarország kőolajellátása és a gazdaság leállt volna".

Szijjártó Péter bejegyzésében kitért arra, hogy Kirill (orosz) pátriárkát „végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról”. „Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen – a nemzeti érdekhez hasonlóan – a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk” – írta. A miniszter szerint „belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése”.

Brüsszel azzal vádolta meg a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Az ellene tervezett szankciót végül – úgy tűnik – egyedül Orbán Viktor hiúsította meg. A miniszterelnök mai, csütörtöki közleményében azzal magyarázta a belengetett vétót, hogy Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, és a hét elejei EU-csúcson senki nem emelt szót ellene.

Az ortodox egyház feje, Kirill pátriárka egyébként Putyin politikájának és az ukrajnai agressziónak lelkes támogatója, gyakorta szólal fel annak jogossága mellett. Az orosz katonákat a pátriárka gyakorlatilag felmentette az ukránok legyilkolásának bűne alól. Putyin az egyház támogatásáért cserébe bőségesen jutalmazza Kirillt, akinek vagyonát ma már dollármilliárdokban mérik. Jól jártak a pátriárka rokonai is, jelentős ingatlanvagyont gyűjtöttek az utóbbi években. Az egyházi vezető múltja is mozgalmas: a pártállami időkben Mihajlov néven aktív tagja volt a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. 

Hiába akarták szerdán már végleges formába ölteni a szankciós csomagot, miután a magyar fél jelezte, hogy Kirill nevét szeretné törölni erről a listáról, az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt. Emiatt az Európai Néppárt külügyi szóvivője keményen beszólt Orbán Viktornak a Twitteren. „Orbán azt a Kirillt védi az EU-s szankcióktól, aki kiáll azok mellett a háborús bűnök mellett, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök rendel el Ukrajnában. Szégyellje magát! Egy napon kiderül majd, mivel bírják rá az együttműködésre az oroszok. Micsoda szégyen ez a szabadságszerető Magyarország számára! – írta Michael Gahler.

Politico szerint más politikusokat is bosszant, hogy Orbán nem vetette fel a számára aggályos kérdéseket az Európai Tanács hétfői és keddi ülésén.