Szijjártó: Jóváhagyták az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást

Szijjártó: Jóváhagyták az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A miniszter azt mondta: „a szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk”. Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás. – Az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte: az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések 9 évvel ezelőtt köttettek, a szerződések fölött „egy kicsit eljárt az idő”. Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is - közölte a miniszter. Emlékeztetett, még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja.
– Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát – írta.

(MTI nyomán)