Szijjártó: Lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül rubelben fizetni

Szijjártó: Lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül rubelben fizetni

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kifejtette, az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a leszállított földgázért.

– Értjük, hogy másoknak más érdekeik vannak, de a mi érdekünk az, hogy hazánk energiaellátásának biztonságát garantáljuk. S ezt meg is tesszük, mert a háború árát senki nem fizettetheti meg a magyar emberekkel – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter bejegyzéséhez mellékelte az Index arról beszámoló cikkét, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért.