Szijjártó Péter: 500-550 millió euróra lenne szükség a kőolajembargó miatti átálláshoz

Szijjártó Péter: 500-550 millió euróra lenne szükség a kőolajembargó miatti átálláshoz

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó az El País spanyol napilapnak azt mondta, Magyarország nem tudja támogatni az Európai Unió olajembargó-javaslatát anélkül, hogy „megoldás” születne az átállás költségeire.

Szijjártó Péter az El País spanyol napilapnak azt mondta: az Európai Bizottság orosz olajembargóval kapcsolatos javaslata nagy problémákat okoz Magyarországnak, mivel az ország olajfinomítóit orosz olajra tervezték. Hogy más típusú olajat is finomítani tudjanak, a miniszter szerint 500-550 millió eurós befektetése lenne szükség, és a folyamat négy évbe telne.

A Politico szemléje szerint ahhoz pedig, hogy az Oroszországból érkező vezetéket pótolják, szerinte ki kellene bővíteni az Adria-kőolajvezeték kapacitásait, aminek költségét további 200 millióra euróra becsülte, és elmondása szerint egyelőre nem lehet tudni, ez mennyiidőbe telne. Szijjártó szerint ebben az esetben Magyarországon a gázárak 55 százalékkal emelkednének.

A külügyminiszter arról is beszélt, Magyarország nem tudja támogatni az Európai Unió olajembargó-javaslatát anélkül, hogy „megoldás” születne az átállás költségeire.