Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában

Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában

Orbán Viktor magyar (j), Andrej Babis cseh (j3), Mateusz Morawiecki lengyel (b2) és Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b) a V4-ek megbeszélésén az EU szociális csúcstalálkozója előtt a portugáliai Portóban 2021. május 7-én. A koronavírus okozta járványhelyzet, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ér szombaton a koronavírus-járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában – az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.

Szlovákiában tavaly októbertől léptetett érvénybe vészhelyzetet a pozsonyi kormány, az eredetileg 45 napra kihirdetett vészhelyzetet később még 5 alkalommal meghosszabbították, legutóbb április végén 30 nappal, írja az MTI. A legutóbbi hosszabbítást még a parlamentnek is jóvá kellett volna hagynia, legfeljebb 20 nappal a vonatkozó kormánydöntés után. Erre azonban már nem került sor, mivel a kabinet pénteki ülésén szombati hatállyal megszüntette a vészhelyzetet.

A vészhelyzet megszüntetésével egy időben véget ér a kijárási tilalom, és a megszűnnek a gyülekezési szabadságra vonatkozó – a vészhelyzethez kötődő – korlátozások is. A kormányzat a javuló járványügyi adatok mellett leginkább azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a pozsonyi törvényhozás pénteken jóváhagyta a gazdasági mobilizációról szóló törvény módosítását.

Az említett jogszabály módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben a kormány ne csak vészhelyzeti állapotban vagy annál magasabb állapotszinten hozhasson meg bizonyos korlátozó intézkedéseket, egyebek között a létfontosságú árucikkek forgalmáról. Ezeknek az intézkedéseknek a meghozataláról a jövőben már rendkívüli helyzet idején is dönthet a kabinet.

A gazdasági mobilizációról szóló törvényben eredetileg azt is módosítani akarták, hogy az orvosok munkára való behívása már rendkívüli helyzet idején is lehetővé váljon, ám ennek lehetőségét végül a vészhelyzeti állapothoz kötötték.

Szlovákiában még tavaly márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány, ez jelenleg is hatályban van és egyelőre marad is. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint 3 állapotszint van, ezek közül a legenyhébb a rendkívüli helyzet, amit sorrendben a vészhelyzet majd a rendkívüli állapot követ. Legutóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében, s arra rendszerint csak háborús helyzetben kerül sor.

A vészhelyzet megszüntetése „mindenki győzelme” – mondta az intézkedés bejelentését követően Eduard Heger szlovák kormányfő. „Megígértük, hogy a vészhelyzet egy perccel sem tart majd tovább, mint ahogy az szükséges lesz, ezt be is tartottuk” – idézte Heger szavait a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Szlovákiában a múlt héten adták le a petíciós bizottság tagjai az államfői hivatalban azt a közel 600 ezer aláírást, amellyel egy előre hozott parlamenti választást célzó népszavazást kezdeményeznek. A tavaly februári parlamenti választásokon megbízatást szerzett négypárti szlovák kormánykoalíció pártjainak támogatottsága az elmúlt egy évben érezhetően visszaesett, nem utolsósorban a népszerűtlen járványintézkedésekkel összefüggésben.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint pénteken közel nyolcszáz embert kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 33-mal 12 135-re emelkedett. Pénteken mintegy 7 ezer PCR-tesztből azok valamivel több mint 4 százaléka bizonyult pozitívnak. A mintegy 5,5 millió lakosú Szlovákiában péntekig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1,348 millió volt, közülük mintegy 628 ezren a második oltásadagot is megkapták.