Tűzszünetre szólítja fel az EU a líbiai harcoló feleket

Tűzszünetre szólítja fel az EU a líbiai harcoló feleket

A kelet-líbiai hadsereg Tripolitól délre 2019. április 11-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A líbiai harcok azonnali leállítására és a békés, ENSZ-közvetítéssel történő rendezésre szólította fel az érintetteket az EU és négy nagy tagállam külügyminisztere. Josep Borrell külügyi főképviselő, Jean-Yves Le Drian francia, Heiko Maas német, Luigi Di Maio olasz és Dominic Raab brit külügyminiszter kifejezetten a líbiai helyzet miatt tartott megbeszélést Brüsszelben.

Az öt politikus közös közleményt adott ki, amelyben többek között hangsúlyozzák: „Az EU szilárd meggyőződése, hogy a líbiai válságnak nincs katonai megoldása, és az elhúzódó konfliktus csak több szenvedést okoz az egyszerű embereknek, fokozza a megosztottságot, növeli a szétválás kockázatát, szétteríti az instabilitást az egész régióban és súlyosbítja a terrorfenyegetettséget. Ezért elengedhetetlen az ellenségeskedés azonnali beszüntetése.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi közösség minden tagjának szigorúan tiszteletben kell tartania és érvényesítenie kell az ENSZ fegyverembargóját, mert a folyamatos külső beavatkozás táplálja a válságot. Törökország nevének említése nélkül, de egyértelműen a török kormánynak címezve jelentették ki a miniszterek, hogy elítélnek és károsnak tartanak minden külső beavatkozást.

Erdogan megfenyegette Líbia erős emberét | Magyar Hang

Haftár tábornok utolsó erőfeszítést tesz Tripoli elfoglalására, ám a törökök által támogatott kormányt aligha tudja megtörni.

A líbiai válságot most az is fokozza, hogy a líbiai kormány felkérésére Ankara csapatokat küld a térségbe, mert az egyik hadúr, Haftár tábornok már a fővárost fenyegeti hadseregével. „Európa nem használ erőt, csak diplomáciát, minden megoldás csakis diplomáciai, politikai lehet” – jelentette ki a megbeszélés után sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülésen találkoznak, ahol nem csak a líbiai, hanem az iraki és iráni válság is napirendre kerül majd.