Újabb csatában áll vesztésre Magyarország az Európai Bíróságon

Újabb csatában áll vesztésre Magyarország az Európai Bíróságon

Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bíróság főtanácsnokának az a jogi véleménye, hogy az úgynevezett Sargentini-jelentést szabályosan fogadta el az Európai Parlament. Magyarország azért indított pert, mert a kormány szerint a tartózkodó szavazatokat nem számították be a szavazatok összesítésébe és csak így vált lehetővé, hogy kétharmados többséget kapjon az indítvány. Ez volt az a szavazás, amelynek eredményeként két évvel ezelőtt a Parlament a 7-es cikkes eljárás megindítását javasolta az Európai Bizottságnak.

A főtanácsnok először is megállapítja, hogy nyelvi szempontból a „tartózkodás” és a „leadott szavazat” fogalma kölcsönösen kizárja egymást. Míg ugyanis a tartózkodó személy azt kéri, hogy szavazatát se valamely javaslat mellett, se az ellen ne vegyék figyelembe, és azt kívánja, hogy úgy kezeljék, mintha egyáltalán nem szavazott volna, a „leadott szavazat” fogalma arra utal, hogy valamely személy a javaslat melletti vagy az elleni szavazatával tevőlegesen kifejezte véleményét. 

Michal Bobek főtanácsnok kimondta, hogy a Parlament eljárási szabályzatának szavazásra vonatkozó részei a szavazás időpontjában úgy rendelkeztek, hogy „a szavazásra bocsátott szöveg elfogadásának, illetve elutasításának megállapításához csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivéve azokat az eseteket, amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő”, és ily módon egyértelműen kizárta a tartózkodásokat. Eddig azonban a alapszerződések ilyen kivételt nem írtak elő. 

Arra is rávilágított a főtanácsnok, hogy a képviselőket másfél nappal a szavazás előtt tájékoztatták a szavazatszámlálás módjáról, vagyis tisztában voltak a tartózkodó szavazat megítélésével.

A főtanácsnoki vélemény nem köti az eljáró bíróságot, de az esetek döntő többségében ezzel megegyező ítélet szokott születni.