Újabb embereket vetetne le a magyar kormány az uniós szankciós listáról

Újabb embereket vetetne le a magyar kormány az uniós szankciós listáról

Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov, Tatárföld elnöke (Fotó: AFP via Europress/Sefa Karacan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engedne felvenni az uniós szankciós listára Magyarország három embert, köztük az orosz védelmi miniszter helyettesét és az ukrán gyerekek kényszerdeportálását segítő tatár elnököt – értesült a Szabad Európa és a Politico.

A Hvg.hu által szemlézett Politico arról írt, hogy a tagállamok egy héttel ezelőtt kapták meg a 11. csomagra vonatkozó javaslatot az Európai Bizottságtól, szerdán már a nagykövetek elé is került. Az EUrologus információi szerint az EU újabb 71 orosz hivatalos és húsz jogi személyt helyezne a szankciós listára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnének el. 

A Szabad Európa értesülései szerint azonban három embert levetetne Magyarország. Egyikük Tatyjana Viktorovna Sevcova az orosz védelmi miniszter helyettese, ő dönt például az Ukrajnában harcoló orosz katonák fizetéséről és a háború finanszírozásáról. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője éppen ezzel indokolja, hogy miért szankcionálnák. A másik Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov az egyik orosz tagköztársaság, Tatárföld elnöke. Az uniós indoklás szerint e szerepkörében segíti az ukrán gyerekek illegális és erőszakos deportálását a Tatárföldön található táborokba. A harmadik pedig Vlagyimir Mihajlovics Morozov az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Belarusz Vasutak vezetője, ekként pedig segíti az orosz háborús logisztikát.

A magyar kormány nem először tesz hasonlót. Tavaly nyáron az erőteljes tiltakozásuk miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról. Kirill pátriárka Vlagyimir Putyin politikájának és az ukrajnai agressziónak lelkes támogatója, gyakorta szólal fel annak jogossága mellett. Az orosz katonákat a pátriárka gyakorlatilag felmentette az ukránok legyilkolásának bűne alól. Putyin az egyház támogatásáért cserébe bőségesen jutalmazza Kirillt, akinek vagyonát ma már dollármilliárdokban mérik.

 

Címkék: szankciós lista