Újabb engedményt tesz a kormány az uniónak

Újabb engedményt tesz a kormány az uniónak

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntés született arról, hogy a kormány feléleszt egy évekkel ezelőtt megszüntetett, korrupcióellenes testületet annak érdekében, hogy Magyarország újabb gesztust tegyen az Európai Bizottság felé a helyreállítási és a felzárkóztatási források megszerzéséért folyó brüsszeli tárgyalások során – tudta meg a 24.hu.

A napokban megszületett a kormányhatározat is erről. A munkacsoport 2012 és 2014 között már működött az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium égisze alatt.

A most létrehozandó antikorrupciós munkacsoport feladata az lesz, hogy fórumot adjon a bejelentkező civil szervezetek számára, hogy javaslatokat tegyenek a kormányzati szereplőknek a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tételére. A munkacsoport konkrét ügyek felgöngyölítésével nem foglalkozik majd.

A munkacsoport felállításáról megkérdezték Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, aki azt mondta, hogy a tervek szerint a KIM idején kialakított mintának megfelelően működtetik majd a testületet.

A helyreállítási alap pénzeinek odaítélésekor alapvetően az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait veszik figyelembe. Ezek között évek óta problémaként szerepel az átfogóbb antikorrupciós stratégia hiánya – emlékeztet a portál.

Egy hete mondjuk több uniónak tett felajánlásról is beszámolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezek közé tartozott, hogy visszafogják a gyorsított jogalkotást, majd a héten egy nap alatt átvitték a kata kivéreztetését.