EU-csúcs előtt: újabb feltételeket szab az Orbán-kormány az olajembargó kapcsán

EU-csúcs előtt: újabb feltételeket szab az Orbán-kormány az olajembargó kapcsán

Az EU-csúcs előtti egyeztetés a spanyol, szlovák, ír miniszterelnökökkel és az Európai Tanács elnökével (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbiakhoz hasonlóan a vasárnapi uniós nagyköveti egyeztetés is eredménytelenül zárult az olajembargókról. Hétfőn még egyszer nekifutnak a témának Brüsszelben, mielőtt megegyezés nélkül továbbutalnák a témát a hétfőn délután kezdődő, két napos rendkívüli uniós csúcstalálkozó elé.

A megállapodás egyértelműen a magyar vétó miatt hiúsult meg eddig. Pedig a jelenlegi javaslatban éppen az van, amit eddig a magyar kormány szeretett volna elérni, amikor azt javasolták, hogy csak a tengeren érkező olajszállítmányok vásárlását állítsa le az EU, mert az nem érinti Magyarország ellátását. A mostani indítvány szerint tehát a Barátság kőolajvezetéken kívül – ez az a vezeték, amelyen Magyarországra is érkezik az energia – minden olajimportra vonatkozna a tilalom. Így fél év múlva az EU-ba irányuló orosz szállítmányok több mint kétharmadát érintené a szankció. 

Információink szerint azonban Magyarország garanciákat szeretne kapni arra, hogy akkor is biztosított lesz az ország energiaellátása, ha valamilyen okból a Barátságon keresztül már nem érkezik szállítmány. Uniós tisztviselők szerint ez „nagyon technikai téma”, és még arra is van esély, hogy az állam- és kormányfőket csak tájékoztatják a helyzetről, és visszaküldik a dossziét a nagykövetek szintjére, akik néhány nap alatt megtalálhatják a technikai megoldást.

A hétfő-keddi rendkívüli EU-csúcs egyetlen, de szerteágazó témája az orosz-ukrán háború és hatásai. Kitérnek majd az energiaárakra és Európa védelmének kérdéseire, a közös védelmi ipar előtt álló feladatokra is. Online csatlakozik a tanácskozáshoz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.  Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió drámai hatással van a globális élelmezésbiztonságra (több mint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában). Az EU vezetői ezért megvitatják azokat a konkrét módszereket, amelyek segítségével Ukrajna a mezőgazdasági termelését exportálhatja, és összehangolják a többoldalú kezdeményezéseket. Ehhez a napirendhez szintén online kapcsolat formájában csatlakozik Macky Sall, az Afrikai Unió elnöke.

Az EU-csúcsot egyébként a márciusi versailles-i informális találkozó folytatásának szánják, ahol az EU vezetői megállapodtak abban, hogy a lehető leghamarabb, fokozatosan megszüntetik az orosz gáz-, olaj- és szénimporttól való függőséget.