Újabb uniós szankciókról döntöttek, de a további lépésekről vita van

Újabb uniós szankciókról döntöttek, de a további lépésekről vita van

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb szankciókról döntöttek az Európai Unió tagállamai Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A gázimportot továbbra sem érintik a lépések – írja az Euronews és a BBC hírportálja.

Az uniós szankciós lista 15 magánszemély nevével bővült, többek között befagyasztják Roman Abramovics számláit is. Néhány luxustermék kivitelét is megtiltják, és szó van az acélipari termékek tilalmáról is. „Láthatjuk, hogy folytatódik a civilek elleni hadviselés Oroszország részéről, ezért nekünk is fokoznunk kell a nyomást” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis.

Az EU tiltaná az európai befektetéseket az orosz energiaszektorban és szó van a kriptovaluták tilalmáról is. Szakértők szerint azonban a mostani csomag sem fogja eltéríteni Putyint a háborútól. „Legyünk őszinték. Putyint nem fogja érdekelni az, hogy az elit hozzájut-e az olasz táskákhoz. Ez nem változtatja meg a háború menetét. Ami hatással lehet rá, az az olaj és gázbevételek korlátozása. Szerintem végül nem tudjuk majd elkerülni azt, hogy szankciók alá vonjuk az orosz energiahordozókat. Ugyanis ezekből Putyin Oroszországa árfolyamtól függően napi szinten fél és egymilliárd eurós bevételhez jut” – mondta egy elemző. Több uniós tagország, köztük Magyarország elutasítja az energiahordozók szankcionálását. Ezért ez a lépés egyelőre nincs napirenden – írja az Euronews.

Egy uniós diplomata azt mondta a BBC-nek, hogy egyes tagállamok között egyre nyilvánvalóbb „szakadás” van kialakulóban: Lengyelország és a balti államok több és erősebb szankciókat akarnak, míg az olyan országok, mint Németország, Olaszország, Magyarország és Bulgária „konzervatívabb” megközelítést részesítenek előnyben.

További részleteket várhatóan kedden közölnek a szankciókról, amelyek akkor lépnek életbe, ha majd megjelennek a hivatalos értesítőben.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!