Ujhelyi: „Az elmúlt 12 évhez viszonyítva ki merem jelenteni: győztünk!”

Ujhelyi: „Az elmúlt 12 évhez viszonyítva ki merem jelenteni: győztünk!”

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valószínűleg lesz megállapodás az EU és a magyar kormány között, így elvileg megnyílnak az uniós pénzcsapok – jelentette ki az Mfor.hu-nak adott interjúban Ujhelyi István. Az EP-képviselő szerint Magyarországnak több évtizedes sorsa fog eldőlni fél éven belül, az EU-kilépés pedig reális veszély, ha a kormány nem igazodik az uniós szabályokhoz.

– Annak szurkolok, hogy maradéktalanul megjöjjön minden európai forrás, mert olyan nyomorúságos helyzetben van a magyar társadalom és gazdaság, hogy falat kenyérként van szükségünk az uniós pénzekre. Ha megjön a pénz, az azt is jelenti, hogy a magyar kormányt sikerült kicsit gúzsba kötni az előző 12 évhez képest – mondta.

Ujhelyi beszélt arról is, hogy a kormány szakmai kérdésekben tett engedményeket, függetlenül a jogállamisági eljárástól. Így bár a megállapodást aláírhatják a felek, ám ettől még a pénz nem fog jönni. – Az lesz, mint a lengyelek esetében. Tehát lesz egy partnerségi megállapodás a következő hétéves költségvetésről, de ha a jogállamisági vizsgálat – az egy ettől független, jogi-korrupciós eljárás, amely az európai uniós költségvetési érdekek védelméhez kapcsolódik – abban a helyzetben marad, amit most ismerünk, azaz a források befagyasztását javasolják, akkor az aláírt partnerségi megállapodás alapján sem tud jönni forrás – fejtette ki. Mint mondta, Brüsszelben tudják, hogy „szemfényvesztő a kormány”, a bizottság és a tanács is „kitanulta Orbánékat”.

Az Európai Unió elvárásainak megfelelően létrehozott korrupcióellenes szerv, az Integritási Hatóság kapcsán azt mondta, ez egy kormánytól és a politikától elvileg független hatóság lesz, „de mi magyarként tudjuk, hogy ilyen ma Magyarországon nem tud létezni”. – Ahol az Alkotmánybíróság és a legfőbb ügyész nem független, ahol a Médiahatóság elnökétől a választási bizottság vezetőéig mindenkit a miniszterelnök környezetéből instruálnak, ott hogyan lehetne pont a kormány költségvetési és EU-s forrásokat elköltő mechanizmusai felett egy független szervezet? – tette fel a kérdést.

Ujhelyi István szerint meg fog születni a megállapodás, hiszen azt az Európai Unió mégsem mondhatja, hogy „tudjuk, hogy úgysem tartjátok majd be az új törvényeteket”. De a bizottság beépíti majd a megállapodásba a 3 havonta kötelező monitoringot. – Tehát az elmúlt 12 évhez viszonyítva ki merem jelenteni: győztünk! – fogalmazott.