Ujhelyi István: A kormány visszautasított 900 millió forintnyi EU-s támogatást

Ujhelyi István: A kormány visszautasított 900 millió forintnyi EU-s támogatást

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszautasította a kormány az Európai Unió 900 milliós támogatását, pedig ingyenes teszteket biztosíthatott volna belőle a magyaroknak – jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.

Mint kifejtette, 100 millió eurót különített el az Európai Bizottság erre a célra, amelyből nagyságrendileg 900 millió forintnyi összeget ítéltek meg Magyarország számára. Ujhelyi úgy fogalmazott: miután a magyar kormány hallgatott erről a lehetőségről, ezért neki kellett kiderítenie az ügy részleteit. Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott levelezése alapján lett világos, hogy eredetileg húsz tagállam jelezte részvételét a programban, amelynek részeként a brüsszeli testület azt is meghatározta: ebből a pénzből milyen átalányösszeg alapján, egyébként a magyar hatósági árnál olcsóbban vásárolhatnak a kormányok teszteket.

– Miután október végén lejárt a program és a kormányoknak el kellett számolnia a lehívott összeg elköltésével, ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a kormány majd minden szervéhez, hogy megtudjam miként használták fel ezt a lehetőséget, de szokás szerint semmilyen választ nem kaptam – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón is ezzel kapcsolatban csak annyit reagált: a 900 millió „nem nagy összeg”, de nincs információja a programról, ezért majd „utánanéz”. Az MSZP EP-képviselőjének közlése szerint a Miniszterelnökség azóta sem válaszolt neki az ügyben, így kénytelen volt az Európai Bizottságtól érdemi válaszokat begyűjteni. Így végül hosszas egyeztetés után a Bizottság illetékes főigazgatója levélben tájékoztatta őt arról, hogy a magyar kormány végül visszalépett és egyetlen forintot sem igényelt ebből a lehívható keretből.

– Felfoghatatlan őrültség, elképesztő felelőtlenség! Mit képzel magáról ez a kormányzat? Én értem, hogy nekik, a tisztségviselőiknek, a hat rendőrrel meg nénós kocsival közlekedő Müller Cecíliának és a minisztereiknek nincsen szüksége ilyen uniós segítségre, de magyarok százezreinek kellett volna ez a támogatás – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: elvárja a kormánytól, hogy mielőbb érdemben magyarázzák meg, miért nem használták fel ezt a forrást a magyar emberek érdekében. Az MSZP politikusa úgy vélte, hogy a Fidesz-kormány csak azért nem hívta le ezt a keretet, mert erre nem lehetett „fideszes árrést” rátenni, nem lehetett a beszerzésen nyerészkedni, hiszen tételesen el kellett volna számolni az Európai Unió felé, így pedig a fideszes döntéshozóknak már egyszerűen nem érte meg.

Címkék: EU, koronavírus-teszt

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg