Ujhelyi István: Deutsch Tamás vagy nincs tisztában az eseményekkel vagy tudatosan hazudik

Ujhelyi István: Deutsch Tamás vagy nincs tisztában az eseményekkel vagy tudatosan hazudik

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Deutsch Tamás vagy nincs tisztában az eseményekkel vagy tudatosan hazudik – így reagált a fideszes politikus vasárnap reggeli rádióinterjújára az MSZP-s Ujhelyi István.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Deutsch Tamás arról beszélt: a magyar baloldal az elmúlt hetekben maga is kezdeményezte az olaj- és gázembargót, „ahelyett, hogy kiálltak volna a legelemibb magyar érdek, a magyar emberek érdeke mellett”.

Ujhelyi István szerint a valóság ezzel szemben az, hogy hetekkel ezelőtt több alkalommal is világossá tette, csak és kizárólag akkor tud támogatni egy ilyen szankciós csomagot, ha megfelelő kompenzációt, illetve támogatást kapunk hozzá az európai közösség részéről. Azt is feltételként szabta, hogy a magyar kormány is azonnali lépéseket tegyen annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben tudjunk az orosz kőolajhoz képest alternatív forrásokból származó nyersanyagot is feldolgozni, biztosítva ezáltal a lakossági és az ipari ellátás biztonságát is. – Csak akkor ugorhatunk a mélyvízbe, ha már tudunk úszni, de legalábbis derekunkon van egy mentőöv – fogalmazott.

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő az elmúlt napokban hivatalos levélben szorgalmazta az Európai Bizottság illetékeseinél, hogy az olajimport embargója kapcsán tartsák szem előtt a tagállami adottságokat és a szankciós csomagnál törekedjenek a kompromisszumra. Ez az eszköz ugyanis csak akkor hatásos, ha pontosan céloznak vele, ha félrevisz, akkor súlyosabb károkat okoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az első hírek szerint Magyarország jövő év végéig felmentést kapna, a Reuters információi szerint ugyanakkor három ország, Magyarország, Szlovákia és Csehország 2024 végéig mentesülhetne. Orbán Viktor az olajembargóról úgy fogalmazott pénteken, hogy az egy „atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra” és Kovács Zoltán is egyértelművé tette már, hogy a magyar kormány megvétózza majd az elfogadását.