Újra Magyarországról szavaznak az EP-ben

Újra Magyarországról szavaznak az EP-ben

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten ismét Magyarországról lesz szó az Európai Parlament plenáris ülésén. A napirenden már szerepel, hogy szerdán délután az uniós alapszerződés 7. cikkelye alapján folyó eljárás jelenlegi helyzetét tekintik át a képviselők.

Az EP még 2018 szeptemberében kérte a Tanácstól, hogy akadályozza meg a magyar hatóságokat az Unió alapértékeinek megsértésében. A képviselőket elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, és a bevándorlók, illetve menekültek kezelése aggasztotta.

„Nincs szükség putyini propagandára, mert az orbáni sokkal hatékonyabb" - mondták hazánkról | Magyar Hang

A mostani vita után készül egy állásfoglalás is, amiről majd csütörtökön szavaz az EP. A formálódó szövegben amellett, hogy utalnak a Sargentini-jelentésben megállapítottakra, megemlítik, hogy az utóbbi hónapokban nem javult, hanem romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete, ideértve a sajtó függetlenségét, a civil szervezetek, vagy a tudományos élet szabadságát. Parlamenti forrásokból úgy tudjuk, hogy sok képviselő szeretne nyomást gyakorolni a soros elnökséget ellátó horvát kormányra annak érdekében, hogy a 7. cikk szerinti eljárást léptessék tovább.

Várhatóan a mostani állásfoglalásnak meglesz a többsége a parlamenti szavazáson, bár ez függ a néppárti képviselők szavazataitól is. A legnagyobb pártcsalád továbbra is megosztott, ha az Orbán-kormányról kell véleményt nyilvánítani. Az elmúlt időszakban azonban egyértelmű volt, hogy Európai Néppárt már nem védi meg a párttagságból felfüggesztett Fideszt – inkább tartózkodnak ilyen szavazások során. Ennek a témának éppen ezért különös aktualitást ad, hogy heteken belül eldőlhet: marad-e a magyar kormánypárt a legnagyobb európai pártszövetségben.

A Szerződés 7. cikke értelmében a Tanács egyértelműnek minősítheti az uniós értékek súlyos megsértését. A döntés előtt mindenesetre meghallgatják az érintett országok kormányának álláspontját. Az Unió miniszterei eddig kétszer, 2019 szeptemberében és decemberében hallgatták meg a magyar kormányt. Az EP-képviselők is többször kifogásolták, hogy hivatalosan nem vehettek részt a meghallgatásokon.

Orbán komolyan fontolgatja a kilépést a Néppártból? | Magyar Hang

Az Európai Tanács a 7. cikk szerinti eljárás későbbi szakaszában egyhangúlag és a Parlament jóváhagyásának birtokában megállapíthatja, hogy a tagállamok hatóságai súlyos mértékben és folyamatosan megsértik a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogokat. A döntés szankciókhoz, például a tanácsi szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethet. Bár ez egyáltalán nem valószínű.

A tervek szerint a Lengyelországgal szembeni, hasonló eljárást szintén elemzik a képviselők.