Uniós biztos: elindítják a magyar kormány ellen a jogállamisági mechanizmust

Uniós biztos: elindítják a magyar kormány ellen a jogállamisági mechanizmust

Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dolgozik Magyarország ügyén és beindítják a jogállamisági mechanizmust a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt – mondta Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa a Tiroler Tageszeitungban hétfőn megjelent cikkben, melyet az Rtl.hu vett észre.

A mechanizmust olyan esetekben alkalmazhatják, amikor nagy esély van arra, hogy egy tagállam a jogállamiság megsértésére használja fel az uniós pénzeket. A Tiroler Tageszeitung cikkében hozzáteszi: az Európai Parlament már régóta szorgalmazza, hogy alkalmazzák a mechanizmust Lengyelország és Magyarország ellen, eddig azonban nem történt semmi.

Miután az Európai Bíróság februárban elutasította Magyarország és Lengyelország jogállamisági mechanizmus elleni panaszát, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállamok ellen, ami végső soron az uniós támogatások csökkentését jelentheti.

Lengyelország esetében Hahn visszautasította, hogy az ukrán menekültek intenzív lengyel támogatása miatt elnézőbbek lennének. Az uniós biztos szerint ahogyan azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újra és újra hangsúlyozta: két külön dologról van szó. „Lengyelország az ukrán menekültek befogadása terén elért eredményeit fenntartások nélkül el kell ismerni, de ez nem jelenti azt, hogy szabad utat kapnak a jogállamiság tekintetében" – fogalmazott Hahn.

Lengyelország így nem kapja meg az uniós költségvetésből a neki elkülönített források teljes összegét, mivel nem hajtotta végre az Európai Bíróság ítéleteit. Lengyelországnak ugyanis be kellett volna zárnia egy lignitbányát a cseh határon, de ezt nem tette meg. Az emiatt kiszabott bírságot (napi 500 ezer euró) sem fizette ki, ezért tartozásaikat a nekik járó uniós forrásaikból vonják le. Bár Varsó megegyezett Prágával, Hahn szerint az addig kiszabott büntetéseket ki kell fizetni.

Az Európai Bizottság jelenleg blokkolja a „Next Generation EU” helyreállítási alap forrásait is Lengyelország és Magyarország felé. A Facebookon reagált a cikkre Marcus Buchheit, a német, szélsőjobboldali AfD politikusa. Mint írta: Micsoda időzítés, véletlenül egy nappal azután, hogy Orbánt megerősítették hivatalában.

Az ellenzéki összefogás a választási kampányban hangsúlyosan arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem tudja elhoznia  korrupció miatt az uniós pénzeket, ők viszont képesek lennének erre.