Uniós döntés a védettségi igazolványok meghosszabbításáról

Uniós döntés a védettségi igazolványok meghosszabbításáról

Uniós védettségi igazolvány (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament mai, plenáris ülésén elfogadta, hogy az uniós állampolgárok szabad mozgáshoz való jogának biztosítása érdekében a koronavírus elleni védettséget igazoló tanúsítványokat egy évvel meghosszabbítsák. A jogszabályi változások azt is lehetővé teszik a tagországok számára, hogy új típusú antigén-teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki – adta hírül az MTI

A EP képviselők hangsúlyozták, a tagállamoknak kerülniük kell a védettségi igazolvány birtokosai szabad uniós mozgásának indokolatlan korlátozásait. Ha azonban mégis utazási korlátozások bevezetésére lenne szükség, azoknak arányosnak kell lenniük, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb tanácsainak figyelembevételével történhetnek csak meg.

Az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és változatlanul arányos-e. A képviselők hangsúlyozták, hogy a rendelet alkalmazása időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie, és ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hatályon kívül kell helyezni.

A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig. A rendelet az Európai Unió Tanácsának jóváhagyását követően lép hatályba.