Uniós egyenlőségi biztos: a menekültjogot és a külső határok védelmét egyszerre kell szavatolni

Uniós egyenlőségi biztos: a menekültjogot és a külső határok védelmét egyszerre kell szavatolni

Helena Dalli (Fotó: Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A menekültjog és az erőszakos visszatoloncolások tilalma alapjog az Európai Unióban, ezeket tiszteletben kell tartani, miközben biztosítani kell a külső határok védelmét - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A biztos a menedékjog és a visszaküldés tilalmához fűződő jog megsértéséről szóló vitában hangsúlyozta: tavaly több mint félmillióan kértek az EU-ban menedéket, és több mint 100 ezer ember kapott menekültstátuszt, továbbá a szíriai válság és az afganisztáni tálib hatalomátvétel idején több mint 95 ezer ember biztonságát garantálta az uniós elosztási mechanizmus.

„Az EU továbbra is elkötelezett a nemzetközi jog és az európai értékek iránt, ezt mutatja 4 millió ukrán menedékkérő befogadása is" - tette hozzá. Dalli közölte: az elmúlt hónapokban több erőszakos visszatoloncolásra került sor, februárban mintegy 140 ilyen incidens történt a görög határon. Mint mondta, a nemzetközi menekültügyi szervezetek is jelentettek visszaéléseket a litván-fehérorosz, illetve a lengyel-fehérorosz határon, továbbá Horvátország ellen kivizsgálás is indult a feltételezett jogtalanságok miatt.

Dalli elmondta, hogy a bizottság egy olyan mechanizmus létrehozását szorgalmazza, amely átlátható módon vizsgálja ki ez esetleges visszaéléseket. Pozitívnak és kulcsfontosságúnak ítélte meg az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex alapjogi megbízottjának a munkáját, aki az ügynökség alapvető jogokkal kapcsolatos kötelezettségeinek az uniós és nemzetközi joggal összhangban történő végrehajtását követi.

 

Címkék: EU, Helena Dalli