Hivatalosan is elfogadták a magyar pénzeket érintő EU-s szabályokat

Hivatalosan is elfogadták a magyar pénzeket érintő EU-s szabályokat

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2022. december 15-én. A háttérben Robert Golob szlovén kormányfő. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagról, a multinacionális vállalatokra vonatkozó minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervéről és a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló jogszabályokat – tájékoztatott az MTI szerint az uniós tanács pénteken.

Az egy csomagban tárgyalt jogszabályokat a tagállamokat tömörítő tanács írásbeli eljárás útján fogadta el azt követően, hogy a tagországok vezetői az Európai Tanács csütörtöki, Brüsszelben tartott csúcstalálkozóján jóváhagyták őket.

A jogszabályok között van a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret módosításáról szóló rendelet, amely lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy az uniós költségvetés mozgásterét az Ukrajnának 2023-ban nyújtani tervezett makroszintű pénzügyi támogatásra használja fel. A támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására lesz felhasználható.

A tagállamok elfogadták a globális minimumadó bevezetéséről szóló irányelvet is, ezzel vállalták, hogy azt saját adószabályaikba ültetik, ami 15 százalékos minimális társasági adó kulcs kivetését jelenti a nagy a multinacionális és a nagy belföldi vállalatcsoportokra.

A tanács hivatalosan elfogadta az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelméről szóló tanácsi végrehajtási határozatot, valamint Magyarország helyreállítási tervének az Európai Bizottság által közzétett értékelését jóváhagyó tanácsi határozatot is. Az uniós bizottság értékelése szerint a magyar helyreállítási terv megfelel az összes vonatkozó kritériumnak, összhangban van a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről (RRF) szóló rendeletben meghatározott követelményekkel. A magyar terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad az ország gazdasági és társadalmi helyzetére - írták.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy valójában az EU 6,3 milliárd eurót zárol a következő hét éves költségvetésből, ez a hét Magyarországnak járó kohéziós alap közül háromnak az 55 százalékát jelenti. Ezzel párhuzamosan a tagállamok azt is megállapították, hogy Magyarországon továbbra is veszélyben vannak az EU pénzügyi érdekei.

Ami pedig a magyar helyreállítási alap 5,8 milliárd euróját illeti, ehhez addig nem férhet hozzá a kormány, amíg nem teljesít 27 feltételt a korrupcióellenes küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése terén.

A tanács közleményét azzal zárta, hogy a négy jogszabály hivatalos elfogadására irányuló írásbeli eljárás lezárult. Az elfogadás az utolsó lépés volt a tanács e jogszabályokra vonatkozó jogalkotási folyamatában.

Arról, hogy egy maratoni hosszúságú nap után még milyen, Oroszország elleni szankciókról döntöttek az uniós csúcson, ITT olvashat.