Uniós pénzek önkormányzatoknak: az Európai Parlament elé kerül a javaslat

Uniós pénzek önkormányzatoknak: az Európai Parlament elé kerül a javaslat

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője (Fotó: Cseh Katalin Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn fogadta el az Európai Parlament szakbizottsága a Momentum EP-képviselőjének javaslatát az úgynevezett React EU-pénzek elköltésének garanciájáról. A kormányoknak ez alapján kötelező lenne bevonni az önkormányzatokat, a civileket és szakszervezeteket a döntésbe.

Belátható időn belül az Európai Parlament (EP) napirendjére kerülhet annak az uniós pénzügyi alapnak (React EU-pénzek) a felhasználásáról szóló – a momentumos Cseh Katalin nevéhez köthető – módosító javaslat, amelyet a napokban fogadott el az uniós forrásokkal foglalkozó szakbizottság. Erről a Momentum brüsszeli képviselője beszélt a Magyar Hangnak.

Mint mondta, az 55 milliárd eurós pénzügyi csomag a koronavírus-válság kezelését hivatott rövidtávon segíteni, és annak a 750 milliárdos pénzügyi alapnak a része, amelyről júliusban állapodtak meg a közösség tagállamainak kormány- és államfői. Az 55 milliárd eurót különböző elosztási kulcsok mentén osztják szét a tagállamok között, és valamennyi uniós tagállam részesül belőle.

Az elfogadott módosító javaslat lényege, hogy mivel a forrásokat a tagországok kormányain keresztül osztják ki, minél több garanciával szeretnék azokat körülbástyázni. Ennek lenne eszköze, hogy a kormányok a forrásokat csak úgy költhessék el, ha a döntéshozatalba bevonják a helyi önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a szakszervezeteket is. – Ez lehet az egyik garancia arra is, hogy kiszűrjék a visszaéléseket – magyarázta Cseh Katalin. Megfogalmazása szerint azt a gyakorlatot mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy központi alapon döntsenek, és egyoldalúan, a helyi érdekek figyelmen kívül hagyásával, hatalmi, rokoni kapcsolatok mentén osztogassanak támogatásokat, „amelyekre a mai Magyarországon akadnak példák”.

Emlékeztetett arra, hogy a Momentum tavalyi EP-választási kampányában is cél volt, hogy az uniós forrásokat közvetlenül érhessék el az önkormányzatok, civil szervezetek, és ne téríthesse el azt a korrupció. Ennek érdekében még sokat kell tenni, többek között az európai bűnüldözési szervek megerősítésére is szükség van. Ám Cseh Katalin szerint ebben a sorban ez a bizottságban elfogadott módosító javaslat is fontos lépés.

A brüsszeli képviselő szerint – miként arról a közösségi oldalán megosztott posztjában írt – a javaslat bizottsági módosítóként kerülhet a Európai Parlament plenáris ülése elé. Szerinte az eddigi szavazatarányok alapján jó esély van arra, hogy parlamentben is többséget kapjon.

A bejelentést fontos előrelépésként értékelte Karácsony Gergely főpolgármester is. A Facebookon azt írta, egyre többen támogatják, hogy a városok közvetlen támogatáshoz jussanak az európai zöld átmenetet és dekarbonizációt (Just Transition Fund), illetve a világjárvány utáni gazdasági talpra állást (React EU) segítő alapokból.