Uniós petíció indult Orbán Viktor miatt

Uniós petíció indult Orbán Viktor miatt

Orbán Viktor utazik (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. Ezt meg kell szüntetni! – írja közleményében EP-képviselők több csoportja, akik petíciót indítottak Orbán Viktor miatt. Az Rtl.hu által szemlézett „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!” című felhívás kezdeményezői között ott találjuk

• Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője,
• A Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége),
• Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője,
• Clara Föller, a JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke,
• Omri Preiss, az Alliance 4 Europe képviselője és
• Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője.

A petíciót jegyzők szerint az Oroszország elleni szankciók – amikkel kapcsolatban többször vétózott a magyar kormány – jó példák arra, hogy egyetlen ország milyen könnyen tudja megakadályozni az egységes uniós kiállást. Az EP-képviselők ezért úgy vélik, el kell törölni a vétójogot, mert az hosszú távon árt az EU-nak és a demokráciának.

Az aláírók egyúttal az EU zsarolásával is vádolják Orbánt, valamint azzal is, hogy Lengyelországgal egymást védik, és együtt építik le a jogállamiságot a vétók rendszerét kihasználva.

Az Európai Unió nemrég egységesen akart csatlakozni a globális minimumadóról szóló kezdeményezéshez, de arra is nemet mondott a magyar kormány.